Linkovi

Obrad Kesić: Uvek će se Beograd nalaziti na udaru nekih novih uslova


Saradnik konsultatntske firme “TSM Consultants”, Obrad Kesić u razgovoru za naš program razmotrio je značaj izbora Baraka Obame za Ameriku i eventualnu promenu politike nove administracije prema Srbiji.

Obrad Kesić: "U više pogleda izbori su bili veliki dan za Ameriku i to pokazuje ono što američka demokratija obećava - da neko za koga se može reći da je autsajder može da organizuje kampanju i dodje do vrha same Amerike. To što je on postigao kao pojedinac, a još više kao predstavnik afro-američke zajednice, mislim da je velika stvar za samu Ameriku. Izbor Obame predstavlja nadu velikog broja birača koji veruju da će on izvršiti ozbiljne promene koje je obećao tokom kampanje. Mislim da je tu ključ, jer on mora sada da iskoristi priliku koju je dobio, pošto ima podršku u Kongresu jer demokrate kontrolišu i Predstavnički dom i Senat i moraće da odlučno promeni neke stvari koje su izgradjene protekle dve decenije vladavine i republikanaca i demokrata.

Glas Amerike: Kakve bi to bile promene na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu?

Obrad Kesić: Na unutrašnjem planu, Amerika mora da se vrati ustavu i poštovanju i ličnih i gradjanskih prava da država nema prava da lišava grdjane osnovnih prava pod izgovorom da je to u intreresu nacionalne bezbednosti i zaštite nacionalnog interesa.Znači, vlasti moraju da poštuju sudove i princip vladavine prava i da ustav odredjuje pravac unutrašnje i spoljne politike u pogledu borbe protiv terorizma. Na spoljnopolitičkom planu, izazovi za novog predsednika su ogromni. Pre svega jedna tačka iz unutrašnje politike imaće veliki uticaj na spoljnu politiku, a to je pitanje ekonomije. Naime, SAD će morati da se dogovore sa saveznicima u Evorpi i svim članicama MMF-a i Svetske banke. Znači, mora da bude jedan globalni multilateralni pristup da bi se suzbila ekonomska kriza. Drugo, on će imati neposredne probleme sa Irakom i Avgansitanom. On će morati da održi reč koju je dao da će da se povuče iz Iraka na dostojan i odgovoran način i da nadje rešenje za probleme u Avganistanu, pošto se rat u toj zemlji proširio i ugrožava živote američkih vojnika. U medjuvremenu, SAD imaju problema u Iranu, izraelsko-palestinske odnose, itd, što znači da će celokupna dosadašnja politika zasnovana na bazi unilateralizma i izolacionizma biće veliki izazovi za novog predsednika.

Glas Amerike: Da li očekujete bilo kakve promene u politici administracije prema Srbiji?

Obrad Kesić: Problemi koje sam pomenuo su toliko veliki tako da će biti vrlo malo prostora da se izgradi neka nova politika prema Balkanu i Srbiji. Inercija će odlućivati o toj politici, a to će biti povezano sa tri tačke. Prvo, nastaviće se podrška nezavisnosti Kosova po planu izgradjenom pod Bušovom administracijom tražeći šire priznanje drugih zemalja toj nezavisnosti, zahtevajući eventualno i da Srbija prihvati realnost nezavisnosti Kosova. Drugo, podržaće se politika uslovljavanja, barem u kratkom roku, zbog inercije. To znači da će se očekivati da Srbija prihvati sve uslove vezane za Hag, Kosovo… i uvek će se Beograd nalaziti na udaru nekih novih uslova, a to se već vidi u pogledu odnosa sa Rusijom, kao i pregovora oko budućnosti Bosne i Hercegovine i stava Republike Srpske prema tim pregovorima. Treće, nova administracija će da traži isto ono što i prethodna, a to je da Evropa preuzme veću odgovornost za mir i bezbednost na prostoru Balkana, a da će tražiti da povuče svoje snage u skladu sa nekom globalnom politikom gde američke snage moraju da se usmere u pravcu borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG