Linkovi

Demokrate osvojile dodatna mesta u Predstavničkom domu i Senatu


Na jučerašnjim izborima Demokratska partija povećala je svoju prednost u oba doma Kongresa i sada će, prvi put posle ranih 1990-ih godina, kontrolisati i izvršnu i zakonodavnu vlast u zemlji. Svi izborni rezultati još nisu poznati, ali su demokrate za sada osvojile još pet mesta u Senatu i 19 mesta u Predstavničkom domu.

Na istorijskim izborima u utorak, na kojima je demokratski predsednički kandidat Barak Obama ostvario ubedljivu pobedu, demokrate su osvojile i dodatna mesta u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa. Jedna od novoizabranih senator je i Kej Hejgan iz Severne Karoline, koja je pobedila republikansku senatorku Elizabet Doul. Tokom oštre predizborne kampanje, Hejgan je izjavila da je Doul bila neefikasna, dok je štab Elizabet Doul nju nazvao "bezbožnicom". U izjavi kojom je priznala poraz, Elizabet Doul je rekla da tretman prema njoj nije bio fer.

"Ljudi iz udaljenih mesta uložili su desetine miliona dolara u kampanju u Severnoj karolini, finansirajući oštre, nefer i negativne oglase protiv mene. Ja osam odgovorila žestoko".

U Virdžiniji, demokrata Mark Vorner preuzeo je mesto u Senatu koje su do sada držali republikanci.

"Ovo je još jedan korak ka tome da se zemlja vrati na pravi put".


Republikanski senator iz Nju Hempšira, Džon Sununu, poražen je od demokratske suparnice Džin Šahin.

"Stanovnici Nju Hempšira izjasnili su se na biralištima. Oni su rekli jasno i glasno da žele da se krene novim pravcem".


Za mnoge glasače taj novi pravac znači oporavak posustale američke ekonomije. Nejtan Gonzales, analitičar u nestranačkoj publikaciji "Rotenbergov politički izveštaj" kaže:

"Preusmeravanje na ekonomska pitanja je predstavljalo ključni momenat … Počelo je sa cenama benzina ali je vrhunac predstavljala kriza na Volstritu i bankrotstvo banaka. Ta kriza će morati da bude rešena na Kapitol Hilu".

Brajan Darling, kongresni analitičar u konzervativnoj fondaciji "Heritidž" u Vašingtonu smatra da će pobeda Baraka Obame i uspesi demokrata u Kongresu pružiti predsedniku Obami mogućnost da sprovede svoj politički program.

"Na primer, Obama se zalagao za smanjenje poreza za srednju klasu, govorio je o reformi sistema zdravstvenog osiguranja. Takodje se zalagao za povlačenje američkih snaga iz Iraka i biće zanimljivo videti kako će saradjivati sa demokratskim Kongresom na tom pitanju".


Demokratska partija nije imala kontrolu nad Belom kućom i oba doma Kongresa još od prvog mandata predsednika Bila Klintona ranih 1990-ih godina.

XS
SM
MD
LG