Linkovi

Džon Mekejn - ratni heroj, zarobljenik  i veliki poznavalac inostrane politike


Danima pre izbora, republikanski kandidat Džon Mekejn je u gotovo svim anketama zaostajao za svojim demokratskim rivalom. Analitičari ukazuju da je njegova kandidatura pala u senku ekonomske krize, bez obzira na njegov status ratnog heroja i poznavaoca inostrane politike.

Džon Mekejn rođen je u zoni Panamskog Kanala, 1936 godine. I otac i deda su mu bili mornarički admirali, pa ga ja vojna karijera odvela prvo u Pomorsku akademiju, a zatim i u Vijetnamski rat, gde se borio kao mornarički pilot. Nakon što je njegov avion oboren iznad Severnog Vijetnama 1967. godine, Mekejn je proveo pet i po godina kao ratni zarobljenik, i bio izložen mučenju. Kada je pušten na slobodu, kući se vratio kao heroj. Mekejn kaže da ga njegovo ratno iskustvo čini jedinstveno kvalifikovanim za Belu Kuću.

"Meni ne treba nikakav poseban trening - ja sam se gledao oči u oči sa zlom. Video sam kako izgleda rat, i to će biti ključno pitanje, zbog toga ću ja postati predsednik Sjedinjenih Država", poručio je tokom kampanje Mekejn.

Pre osam godina, senator Mekejn izgubio je trku za republikansku predsedničku nominaciju od tadašnjeg guvernera Teksasa, Džordža Buša. Međutim, ovog puta, Mekejn je pobedio na primarnim izborima u ključnim državama, i tako osigurao republikansku nominaciju. Mekejn se nadao da će svoju kandidaturu protiv rivala Baraka Obame zasnivati na kontrastu, i isticanju svog iskustva u domenu spoljne politike I odbrane. No, trenutna finansijska kriza je zaplašila ljude za njihovu buducnost, i fokus kampanje je postala - ekonomija. Alen Lihtman, predsednički istoričar na Američkom univerzitetu u Vašingtonu smatra da je finansijska kriza postala prelomna tačka na ovim izborima.

"Kao prvo, ekonomska kriza je skrenula pažnju sa Iraka i nacionalne bezbednosti, sfera u kojima je Mekejn jak, na ekonomiju i zdravstvenu zaštitu gde Mekejn ne stoji tako dobro, a Obama je mogao da preuzme dominaciju", kaže Lihtman.

U finalnim danima kampanje, Mekejn se obrušio na Obamu po pitanju ekonomije, a posebno plana Demokrate da poveća porez za Amerikance na vrhu liste primanja.

"On veruje u preraspodelu bogatstva, ne u politiku kojom bi naša ekonomija rasla, i otvarali se novi poslovi za sve Amerikance. Senatora Obamu više zanima kako će kontrolisati vaš deo kolača, nego da taj kolač bude što veći", govorio je Mekejn.

Mekejn se nadao da će izbor guvernerke Aljaske Sare Pejlin za potpredsedničkog kandidata povećati njegovu popularnost. Taj izbor je naišao odobravanje socijalnih konzervativaca unutar Republikanske stranke. Ali, Pejlinova se loše pokazala u nekoliko važnih intervjua, i analitičari upozoravaju da je možda nanela štetu republikanskoj kampanji. Stiven Hes, predsednički istoričar u institutu Brukings kaže:

"Puno se puta okliznula. Imala je problem da odgovori na pitanja nekih od ključnih ljudi u medijima. Od tada je njena popularnost pala, i postala je više rizik nego pomoć kampanji", kaže Hes.

Mekejn je takođe nastojao da se distancira od predsednika Buša, ali je Obama na svakom skupu na kojem je govorio podsećao da je Mekejnova ekonomska politika identična Bušovoj. Istoričar Alen Lihtman kaže da su mnogi Amerikanci nezadovoljni načinom na koji su republikanci vodili zemlju:

"Istorijski gledano, nijedna stranka koja je držala Belu Kuću, nije se vratila u nju pod ovim okolnostima, bez obzira da li se aktuelni predsednik kandidovao ili ne. Dakle, u sadašnjoj situaciji sve ide protiv Džona Mekejna".

Mekejn takodje mora da se nosi sa kritičarima koji tvrde da je sa 72 godine, prestar da bude predsednik.U završnim danima kampanje, Mekejn je zaostajao za Obamom po broju reklamnih spotova , i skupljanja donacija. Ipak, ostao je optimista.

"Ja sam Amerikanac i izabrao sam da se borim. Nemojte nikada izgubiti nadu, budite jaki, hrabri, i borite se. Borite se za novi pravac nase zemlje. Borite se za ono sto je dobro za Ameriku”, poručivao je na skupovima.

Mekejnova sposobnost da se vrati u ring, iako su prepreke naizgled nepremostive, oduvek je glavna odlika njegove čitave političke karijere.

XS
SM
MD
LG