Linkovi

Ko je Barak Obama?


Ko je čovek koji prema rezultatima gotovo svih ispitivanja javnog mnjenja u Americi, treba da postane prvi Afroamerikanac na kormilu Sjedinjenih Država?

Barak Obama je rođen u saveznoj državi Havaji, prije 47 godina, od oca Kenijca i majke, bijele Amerikanke iz Kansasa. Djetinjstvo je proveo u Indoneziji, a obrazovao se na prestižnim univerzitetima Kolumbija i Harvard. Njegova politička karijera djelomično je oblikovana radom u siromašnim crnačkim četvrtima u Čikagu. U američki Senat izabran je 2004, kada je na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji, održao centralni govor koji ga je proslavio u američkom narodu. Pristalice ga hvale jer govori o nadi i idealima, o američkom snu. Nakon pobjede na primarnim izborima u Ajovi, uslijedio je trenutak za pamćenje:

"Kazali su da ovaj dan nikada neće osvanuti. Govorili su da je ova zemlja isuviše podijeljena, da nije u stanju da shvati da je potrebno stati zajedno zbog nekog zajedničkog cilja. Ali, ove januraske večeri, u ovom prelomnom istorijskom trenutku , vi ste uradili ono za šta su cinici govorili da se nikada neće dogoditi", poručio je tada Obama.

Uspio je da se izbori za pobjedu na preliminarnim izborima demokratske stranke, porazivši senatorku Hilari Klinton, i postavši prvi Afro-Amerikanac koji je obezbijedio predsjedničku nominaciju jedne od dvije glavne stranke. Denis Džonson, profesor na Univerzitetu Džordž Vašington, kaze da je organizacija Obamine kampanje impresivna:

"Sjajno su odradili ono osnovno u kampanji: dakle, motivisli ljude da glasaju, registrovali ih, došli su do njihovih e mail adresa I elektronskih vladinih podataka.To je sve bilo veoma važno I uspješno. Riječ je o vjerovatno najbolje vodjenoj kampanji koju sam ikada vidio", kaže Džonson.

Ogromne novčane donacije omogućile su Obami da zakupi veliku minutažu u elektronskim medijima u gotovo svim saveznim drzavama – promovišući programe, koje će sprovoditi kao predsjednik.

"Želim da obezbijedim smanjenje poreza za 95 posto zaposlenih Amerikanaca", više puta je isticao Obama.

Pojedini stručnjaci kažu da je Obama sazrio tokom kampanje, postajući sve samouvjereniji i stvarajući svoj predsjednički stil:

"Došao je trenutak da izgradimo nove mostove širom svijeta, jake kao i ovaj koji nas spaja preko Atlantika", poručio je Obama pred oko 200 hiljada okupljkenih u Berlinu.

Cilj njegovih putovanja u Evropu, Irak i Avganistan bio je da ojača svoj kredibilitet u pogledu spoljnopolitičkih i vojnih pitanja. Brige glasača zbog ekonomske krize, očigledno su doprinijele i najnovijim usponima Obame u anketama. Pojedini stavovi u vezi sa reformom poreskog sistema su međutim omogućili Republikancima da tvrde da je Obamin cilj: preraspodjela bogatstva u zemlji.

"Senator Obama vjeruje u princip podjele bogatstva, a ne u politiku koja bi pomogla poboljšanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta", uporno je ponavljao Mekejn.

Na kraju, kampanja Baraka Obame ostaće upamćena kao istorijska, jer je prvi Afroamerikanac, kandidat za predsjednika SAD jedne od dve vodeće stranke. Analitičari kažu da je njegova kampanja udahnula novu energiju u mlade ljude kao ni jedna posljednjih nekoliko godina i zaintrigirala mnoge širom svijeta.

XS
SM
MD
LG