Linkovi

Stiven Volt: Obama ne bi promenio spoljnopolitičke prioritete


Stiven Volt, profesor za međunarodne odnose i nacionalnu bezbednost na Univerzitetu Harvard, smatra da ni Obama niti Mekejn ne nude suštinsku preokret u američkoj spoljnoj politici.

Volt smatra da bi, ukoliko Barak Obama bude izabran, mnogi saveznici Sjedinjenih Država mogli da budu razočarani.

"U američkoj spoljnoj politici će doći do izvesnog poboljšanja, ali nisam uveren da će doći do velikog zaokreta, kako se mnogi nadaju. Pod Obamom bi se očigledno promenio stil diplomatije. On svakako poštuje multilateralni način delovanja u svetu i zainteresovan je za saradnju sa drugim zemljama. Međutim, to ne znači da bi Obama izmenio američke spoljnopolitičke prioritete".

Volt primećuje da je Obama do sada podržao gotovo sve glavne spoljnopolitičke inicijative Bušove administracije.

"Mnogi od njegovih najbližih spoljnopolitičkih savetnika ne razlikuju se previše od ljudi koji su uticali na Bušovu politiku prema svetu. Jedina uočljiva razlika između Obame i Mekejna je Irak. Dok Mekejn govori da je američko vojno prisustvo u Iraku neophodno sve do konačne pobede, odnosno na neograničeno vreme, Obama govori o povlačenju, ali više ne pominje, kao što je to radio na početku kampanje, rok od 14 meseci za naše povlačenje iz Iraka".

Volt kaže da će Sjedinjene Državeu svakom slučaju nastaviti da budu snažno vojno angažovane u svetu.

"Obama je rekao da bi trupe koje bi bile povučene iz Iraka prebacio u Avganistan. Tako da će Sjedinjene Države, bez obzira ko bude sledeći predsednik, i dalje biti intenzivno vojno angažovane na Bliskom Istoku i u Centralnoj Aziji. Ni jedan ni drugi kandidat ne predlaže izmenu dosadašnje američke politike prema Bliskom istoku. Takođe ne najavljuju promenu odnosa sa našim azijiskim ili evropskim saveznicima. Obojica žele saradnju sa velikim silama, kao što su Rusija i Kina, mada izražavaju određene rezerve u odnosu na Moskvu".

Volt priznaje da se Amerika nalazi u nezavidnom položaju zbog ekonomskih teškoća kroz koje prolazi.

"To pre svega potkopava ideju da američki politički i ekonomski model predstavlja uzor za svet. U periodu u kome američka privreda beleži uspeh, američki lideri mogu bez problema da poručuju ostatku sveta: 'Sledite našu politiku, jer znamo šta radimo. Pogledajte samo koliko je uspešno naše društvo.' No, naše sadašnje ekonomske teškoće bacile su senku na američki ekonomski model. Pored toga, ozbiljno usporavanje privrede ograničilo je ne samo manevarski prostor Sjedinjenih Država na svetskoj pozornici, već je narušilo i domaću podršku za nastavak skupe intervencionističke politike Bušove administracije".

Kad god spoljna politika doživi neuspeh, na scenu se vraća real-politika, kaže profesor Volt.

"Tada se ima više sluha za interese drugih zemalja, traže se načini kako da se vešto razdvoje protivnici, kako da se privuku na američku stranu važni prijatelji, a od saveznika se zahteva da snose svoj deo tereta u međunarodnim poslovima od zajedničkog interesa. Nadam se da će sledeći šef Bele kuće okupiti oko sebe savetnike koji imaju realnu predstavu o američkim interesima i politici koja donosi rezultate".

Iz američke spoljne politike trebalo bi ukloniti ideologiju i ambicije koje se kose sa interesima Sjedinjenih Država u svetu, zaključuje Stiven Volt, profesor za međunarodne odnose i nacionalnu bezbednost na Univerzitetu Harvardu.

XS
SM
MD
LG