Linkovi

Centralne banke širom sveta smanjuju kamatne stopeCentralne banke zemalja širom sveta, među kojima i američka, počele su da smanjuju kamatne stope radi stimulacije posustale globalne ekonomije.

Američka Uprava federalnih rezervi danas je smanjila osnovnu kamatnu stopu za pola procenta, kineska centralna banka je već smanjila svoje kamatne stope, dok će ih Evropska centralna banka verovatno smanjiti naredne nedelje.

Ta smanjenja imaju za cilj podsticanje ekonomije pojeftinjenjem pozajmica za kupovinu robe za proširenje biznisa, izgradnju kuća i otvaranje novih radnih mesta. Neki investitori pozdravili su ova najnovija nastojanja u cilju sprečavanja globalne recesije.

U međuvremenu, vrednostiakcija ostvarile su značajan skok u Tokiju, Londonu i Parizu. U Hong Kongu porast vrednosti deonica bio je nešto skromniji, dok su vrednosti akcija u Nemačkoj pale. Vrednost američkih hartija od vrednosti pala je u prvim trenucima po otvaranju berze, koja je jučerašnji dan završila naglim skokom, a isti efekat izazavalo je i smanjenje osnovne kamatne stope.

XS
SM
MD
LG