Linkovi

Ekonomija - glavna tema u poslednjoj nedelji kampanje


Američka predsednička kampanja ušla je u poslednju nedelju, tokom koje će oba vodeća kandidata iznositi svoje završne argumente uoči glasanja, 4. novembra.

Prema svim anketama na nivou Sjedinjenih Država, demokrata Barak Obama i dalje vodi u većini od onih saveznih država od kojih će najverovatnije zavisiti ishod glasanja iduće nedelje. Ali Obama je upozorio svoje pristalice okupljene u Ohaju da izbori nisu već rešeni i da treba sa jednakim žarom da nastave kampanju.

"Ne verujte ni jedan sekund da su ovi izbori završeni. Nemojte ni jedan minut da mislite da se moć prepušta. Imamo još mnogo posla. Ove poslednje nedelje moramo da radimo kao da nam budućnost zavisi od toga, jer ona zaista zavisi od toga", rekao je Obama.

Poslednjih dana kampanje Obama se usredsređuje na promene i jedinstvo. On kaže da će, ako bude izabran, ujediniti zemlju, uključujući demokrate i republikance, da će se uhvatiti u koštac sa ekonomskim izazovima kod kuće i bezbednosnim izazovima u inostranstvu. Ali Obama ne odstupa od svoje najvažnije tvrdnje da bi njegov republikanski rival, senator Džon Mekejn, predstavljao nastavak, kako on to naziva, propale politike predsednika Buša.

"Džona Mekejna možda brine da bi mogao da izgubi izbore ali mene brine to što Amerikanci gube svoje domove, svoja radna mesta i svoje životne ušteđevine. Ja mogu da podnesem još jednu nedelju Mekejnovih napada, ali ova zemlja ne može da podnese još četiri godine istih pogrešnih odluka i iste propale politike. Vreme je da pokušamo nešto novo", rekao je senator Obama.

Senator Mekejn takođe se pojavljivao na skupovima birača u Ohaju, usredsređujući svoje govore na ekonomiju, koja je prema anketama najvažnija tema ovih izbora.

"Nedelju dana uoči glasanja, Amerikanci su suočeni sa čistim izborom. Moji ekonomski ciljevi i moja politika su veoma jasni", rekao je Mekejn.

Senator Mekejn se ogradio od ekonomske politike predsednika Buša i istakao da Amerikanci žele promenu. On je nastavio da kritikuje poreske ideje senatora Obame, koje neke od Mekejnovih pristalica upoređuju sa socijalizmom.

"To je problem Obaminog pristupa našoj ekonomiji. Njega više zanima da kontroliše bogatstvo nego da ga stvara, da preraspodeljuje novac umesto da širi mogućnosti. Ja ću stvoriti bogatstvo za sve Amerikance tako što ću otvarati mogućnosti za sve Amerikance", rekao je Mekejn.

Mnogi politički posmatrači veruju da Mekejnu nije ostalo dovoljno vremena za smanjenje jaza u anketama. Alan Lihtman je istoričar predsedničkih kampanja na Američkom univerzitetu, u Vašingtonu.

"Najvažnija snaga na ovim izborima je nezadovoljstvo strankom koja drži Belu kuću. Gotovo 90 odsto Amerikanaca misli da je zemlja na pogrešnom putu. Ekonomija je u rasulu. Džordž Buš je najnepopularniji predsednik od 1930-tih godina otkad se sprovode ankete", kaže Lihtman.

Činjenica da su oba kandidata, ovako blizu kraja kampanje, istoga dana boravila u Ohaju odražava značaj te države za predsedničke izbore. Nijedan republikanac nije osvojio Belu kuću ako nije pobedio u Ohaju, dok je Džon Kenedi 1960. bio poslednji demokrata koji je postao predsednik iako nije pobedio u toj državi. Prema najnovijim anketama u Ohaju, Obama neznatno vodi ispred Mekejna.

XS
SM
MD
LG