Linkovi

U zemlji nevidljivih žena - muslimanka i vahabizam


Muslimanka, koja se bavila medicinom u Saudijskoj Arabiji, sada putuje Sjedinjenim Državama i govori o svom iskustvu u Kraljevini pod ortodoksnom vlašću državne religije, koju zapadnjaci nazivaju vahabizmom.

Lekarka Kanta Ahmed napisala je knjigu u kojoj opisuje religiju koja je sasvim drugačija od islama koji je upražnjavala odrastajući u Britaniji. U svojoj upravo objavljenoj knjizi pod naslovom "U zemlji nevidljivih žena", doktorka Ahmed, poreklom Pakistanka, kaže da je u Saudijskoj Arabiji naišla na verske običaje koji su u dubokoj suprotnosti sa islamom koji sama praktikuje.

Kada joj ponuđeno da radi kao lekarka u Saudijskoj Arabiji, Kanta Ahmed odlučila je da prihvati. Kao muslimanka odrasla na Zapadu, kaže da se radovala prilici da iskusi veru u postojbini islama. Medjutim, nije znala u kojoj će joj meri život u islamskoj kraljevini biti iskušenje - za veru. Doktorka Ahmed je počela život u Saudijskoj Arabiji hodočašćem u sveti grad Meku. Očekuje se da svi muslimani, koji to mogu, bar jednom u životu dođu na hadžiluk.

"Tamo odmah shvatite koliko je ljudsko biće zaista nebitno u odnosu na nastanak sveta i odjednom uvidite ogromnost tvorca. Ja sam posebno shvatila raznolikost islama. Izuzetno je to što se ta raznolikost iskazuje godinu za godinom u kolevci islama, Saudijskoj kraljevini, koja tu raznolikost šire ne priznaje u sopstvenoj sredini".

Kanta Ahmed govori o ortodoksnoj verziji islama koja je zvanična religija u kraljevstvu. Ona povezuje vahabizam sa ekstremnim džihadistima kao što je Osama bin Laden, što neki poznavaoci osporavaju.

"To nije islam. To je bastardizacija Islama, što je užasno reći. Time neću da steknem prijatelje, ali to je to", kaže Ahmed.

U svojoj knjizi ona piše da je užasava nonšalantni antisemitizam koji sreće među svojim obrazovanim vršnjacima. Kanta Ahmed je maloj, ali raznolikoj publici u Nacionalnom pres klubu ovde u Vašingtonu, rekla da joj je nadahnuće za pisanje bio život pod vahabitskim dogmama, tako različit od umerenog islama koji ona upražnjava. U svojoj knjizi "U zemlji nevidljivih žena", ona istražuje ulogu žena u ortodoksnom islamskom društvu.

"Žena ne može da bude vlasnik biznisa bez muškog pokroviteljstva. Ne može da putuje bez dozvole muškarca. Žene imaju svoje biznise i zapravo su vlasnice 40 odsto firmi u Saudijskoj Arabiji. One kontrolišu ogroman deo ekonomskog bogatstva, ali to moraju da čine posredno – preko muškarca, da bi mogle da posluju sa državom".

Direktor Programa američkih islamskih nauka na Univerzitetu u Džordžtaunu, Zahid Buhari, kaže da pomanjkanje slobode za mnoge žene u Saudijskoj Arabiji, ne mora da bude versko pitanje.

"To je u suštini pitanje kulture. To nije islam i ne mislim da je to islamski. Da jeste, isto bi bilo u svih 57 muslimanskih zemalja i među muslimanima po celom svetu, ali oni nemaju takve probleme. To je vrlo specifično saudijsko pitanje", smatra Buhari.

Mada je vahabizam pod državnim pokroviteljstvom, Kanta Ahmed kaže da je upoznala mnoge Saudijce koji se ne slažu sa dogmom. Mnoge žene i muškarci se zalažu za promene.

"Oni su u stanju da postignu umerenost i viševerje u okruženju propisanog pravoverja".

Ona ohrabruje umerene muslimane u svetu da pronađu snagu i dignu glas protiv nasilnih akata koje militantni džihadisti čine u ime islama.

"Mislim da muslimani moraju da se zapitaju kako se na islam odražava njihovo ponašanje, ili njihova nesposobnost da se pobune protiv nečijeg ponašanja ili njihova spremnost da oproste ponašanje drugih".

Kanta Ahmed se nada da će se njena knjiga dopasti i muslimanima i pripadnicima drugih vera i povećati razumevanje Istoka i Zapada.

XS
SM
MD
LG