Linkovi

Američka ekonomija dalje u centru pažnje predsedničke kampanje


Devet dana uoči američkih izbora, ekonomski problem zemlje ostaju glavna tema predsedničke trke. Dok ankete pokazuju da su Amerikanci zabrinuti za svoje poslove i finansije, oba predsednička kandidata ponudila su planove za obnovu ekonomije, i upozorila da bi njihov protivnik dodatno pogoršao lošu situaciju.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn pokušao je da svog demokratskog rivala Baraka Obamu predstavi kao pristalicu vladinih intervencija i velike državne potrošnje. Gostujući u programu "Meet the Press" na TV mreži NBC, Mekejn je istakao da bi povećanje vladine potrošnje bilo nedogovorno, s obzirom na to koliko je već zadužena.

"Potrošnja se potpuno otela kontroli. Buduće generacije Amerikanaca opteretili smo dugom od 10 biliona dolara. Kreditna kriza, i gradjani koji su živeli preko svojih mogućnosti bili su kombinacija koja nas je dovela u ovu veliku finansijsku krizu", ocenio je Mekejn.

Republikanski kandidat obećao je da će ograničiti vladinu potrošnju. Medjutim, Obama je izjavio da bi Mekejn nastavio neuspešni ekonomski program predsednika Buša, koji favorizuje bogataše nauštrb srednje klase. Senator iz Ilinoja govorio je na jednom predizbornom skupu u Koloradu.

"Okrenućemo novu stranicu posle osam godina ekonmske politike koja je investitore sa Vol Strita stavila iznad običnih gradjana i na kraju nanela štetu i jednima i drugima. Bogataši bolje stoje kada obični gradjani dobro stoje. Potrebna nam je politika koja će dovesti do rasta naše ekonomije od temelja ka vrhu", istakao je Obama.

Ekonomisti se slažu da su SAD, koje su prošle kroz tešku kreditnu krizu izazvanu velikim brojem kućevlasnika koji nisu mogli da otplaćuju svoje hipoteke, možda već u recesiji. Plan senatora Obame da se oživi ekonomija uključuje novi federalni paket ekonomskog stimulansa koji se koncentriše na projekte za razvoj infrastrukture i pomoć državama suočenim sa budžetskim deficitom zbog smanjenih prihoda od poreza. Obamin ekonomski savetnik, bivši sekretar za finansije Robert Rubin govorio je u programu "Face the Nation" TV mreže CBS.

"Ako pogledate kreditno tržište, koje u suštini odredjuje šta se dešava sa našom ekonomijom, prošle nedelje je tu zabeležen priličan napredak. Ali mislim da je potrebno učiniti još mnogo toga. Mislim da je imperativ da realizujemo veliki fiskalni podsticaj, i to bi, uz svu snagu javne politike, moglo da zaustavi krizu u razumnom roku", rekao je Rubin.

U programu je takodje gostovao Mekejnov savetnik, koji je promovisao predlog senatora iz Arizone da federalna vlada otkupi hipoteke za koje postoji opasnost da neće biti otplaćene. Daglas Holc-Ejkin rekao je da bi plan pomogao kućevlasnicima i rešio ono što mnogi ekonomski posmatrači vide kao najvažniji uzročnik aktuelne finansijske krize.

"Kome više verujete? Da li verujete institucijama koje su nas izneverile, koje se nalaze u Vašingtonu i na Vol Stritu, ili stavljate novac tamo gde znate da ćete dobiti efikasne rezultate. Džon Mekejn se ne zalaže za ubacivanje novca u banke na Vol Stritu. Ubacimo novac u stambeno tržište gde je čitav problem i nastao. Postarajmo se da ljudi dobiju hipoteke koje mogu da priušte, i postarajmo se o malim preduzećima", pozvao je Holc-Ejkin.

Ankete i dalje pokazuju da Barak Obama vodi u predsedničkoj trci, i na nacionalnim nivou i u ključnim državama. Obama je svoje pristalice upozorio da se ne opuste prerano, dok Mekejn predvidja da će smanjiti tu razliku u finalnim danima pred izbore.

XS
SM
MD
LG