Linkovi

Azijski i evropski lideri obećali reforme na kraju samita u Pekingu


Azijski i evropski lideri obećali su da će preduzeti sveobuhvatne i efikasne mere kako bi izvršili reformu monetarnih i finansijskih sistema na svetu. Na završetku dvodnevnog skupa u Pekingu, 40 članica Azijsko-evropskog samita (ASEM) iskazalo je jedinstvo u nameri da razuvere uplašene investitore i stabilizuju svetsko tržište.


Kineski premijer Ven Djibao je na sastanku istakao da zvaničnici moraju da primene sva sredstva kako bi sprečili uticaj finansijske krize na realnu ekonomiju. Djibao je pozvao na striktnije regulisanje ekonomskih sistema, ističući da je neophodno izvući pouku iz aktuelne krize. Kineski premijer je naveo da će Kina aktivno učestvovati u samitu Grupe 20, posvećenom finansijskoj krizi, čiji će domaćin biti predsednik SAD Džordž Buš u Vašingtonu 15. Novembra. G-20 uključuje najveće industrijalizovane zemlje i važna tržišta u razvoju kao što su Kina, Indija i Brazil.

Inače, berze širom sveta pretrpele su velike gubitke protekle nedelje. Najvažniji američki berzanski indeksi u petak su pali više od tri odsto, a evropska tržišta takodje su zabeležila pad, u nekim slučajevima od pet procenata, posle izveštaja da je britanska ekonomija na ivici recesije.

XS
SM
MD
LG