Linkovi

Drama Olivera Stouna "W" - kontroverzni film koji prevazilazi politiku


Desetak dana uoči američkih predsedničkih izbora, u bioskopima je počeo da se prikazuje film Olivera Stouna o životu aktuelnog američkog predsednika Džordža Vokera Buša. Film nazvan “W”, po inicijalu predsednikovog srednjeg imena, prati Buša od koledža do američke invazije na Irak. Kao i kod ranijih Stounovih filmova “JFK” i “Nikson” – i ovo ostvarenje izazvalo je kontroverzu, jer je reditelj konstruisao priču ne pridržavajući se strogo činjenica, a pri tome i psihoanalizirao predsednika koji se još nalazi u Beloj kući.

Radnja filma počinje 2003. godine, pred sam početak invazije na Irak. Reditelj Oliver Stoun opisuje predsednika Buša kao idealističnog ali naivnog čoveka kojim manipulišu saradnici koji imaju sopstvene ciljeve.Predsednik je prikazan kao neko ko svoje odluke zasniva na instinktu i emocijama. Ljubitelj je sporta. Mogao je da bude dobar bejzbol trener. Medjutim, prema filmu, okruženje Džordža Vokera, i njegovi lični odnosi, posebno sa njegovim ocem, guraju ga u drugom smeru. "U srcu filma je zapravo priča o ocu i sinu”, kaže reditelj Oliver Stoun.

Film prikazuje mladjeg Buša kao neobuzdanog mladića koji traži podršku oca koji je intelektuano superiorniji, i koji ga ne ceni. Opterećen težinom porodičnog nasledja, W se muči da pronadje svoj identitet. Pronalazi religiju… Prestaje da pije i odlučuje da se kandiduje za guvernera, delimično zato što veruje da mu je Bog poverio taj zadatak a delimično zato što želi da se dokaže svojoj porodici. Stoun prikazuje savetnika Karla Rouva kao prvu osobu koja prepoznaje Džordžovu veštinu u ophodjenju s ljudima. Medjutim, taj neuobraženi čovek je prikazan kao preterano samouvereni predsednik. W odbacuje saradnike koji se ne slažu sa njim, i sluša one koji podstiču njegov ego.

Glumac Džoš Brolin se potpuno uživeo u ovu ulogu... "U pitanju je moja interpretacija. Ne izvinjavam se ni za sekund jer on je samo jedan običan čovek”, kaže Brolin. Njegova partnerka u filmu je Elizabet Benks, koja tumači skromnu i intrigantnu Loru Buš, predsednikovu vernu ženu, njegov glas razuma.

Kao i mnogi Stounovi filmovi, i ovaj je izazvao burne reakcije kritičara i gledalaca, ovog puta zato što ispituje psihu aktuelnog predsednika. Medjutim, Stoun kaže da su sve činjenice pažljivo ispitane i zasnovane na uglednim izvorima. "Mnogo knjiga izašlo je posle 2003. godine. Mnoge stvari za koje smo sumnjali da se dogadjaju su u njima dobile potvrdu”, ističe Stoun.

W” Olivera Stouna je drama koja nije namenjena demokratama ili republikancima. U filmu, predsednik Buš je tragična figura ali i čovek čije su odluke uticale na živote miliona. Nekoliko nedelja uoči predsedničkih izbora, film šalje poruku Amerikancima da je glasanje ozbiljna stvar, a ne neka bezbrižna i uzgredna aktivnost.

XS
SM
MD
LG