Linkovi

Vajsbrot: Reputacija MMF-a jednostavno ne uliva nikakvo poverenje


Kodirektor Centra za ekonomsku politiku i istraživanje Mark Vajsbrot zalaže se za veću međunarodnu koordinaciju mera za smirivanje uzburkanih berzanskih tržišta, ali se ne slaže sa najnovijom incijativom da Međunarodni monetarni fond preuzme posao regulatora globalnog finansijskog sistema.

Predsedavajući Evropske unije, francuski predsednik Nikolas Sarkozi, boravio je nedavno u Vašingtonu, gde je sa predsednikom Džordžom Bušom razgovarao o organizovanju samita svetskih lidera, pre kraja ove godine, na kojem bi se razgovaralo, kako neki ekonomisti kažu, o dalekosežnim promenama kapitalističkog sistema u svetu. Prema oceni Sarkozija i njegovog evropskog partnera, britanskog premijera Gordona Brauna, došlo je vreme da se održi nova verzija konferencije u Breton Vudsu, na kojoj su 1944. godine postavljeni temelji posleratnog globalnog finansijskog poretka, osnivanjem Međunarodnog monetarnog fonda i potpuno novog svetskog valutnog režima, koji je trajao decenijama. Međutim, mnogi ekonomisti smatraju da nije lako postići konzensus među zemljama različitih ekonomskih sistema i stepena razvijenosti. Među njima je i Mark Vajsbrot.

"Lično ne očekujem u brzi napredak u uspostavljanju novih pravila koja bi važila za globalnu ekonomiju. Verujem da će biti veće koordinacije između vlada različitih zemalja, što je dobra stvar. Ali, prisetimo sa da je moralo da dođe do 'Velike ekonomske depresije' i Drugog svetskog rata da bi se uspostavio sistem iz Breton-Vudsa. Nadam se da ovoga puta nećemo biti suočeni sa nečim sličnim", kaže Vajsbrot.

On smatra da će nova vrsta regulacije finansijskog sektora biti usvajana na nivou pojedinačnih zemalja. Naš sagovornik je takođe skeptičan prema predlogu nekih zapadnoevropskih lidera da Međunarodni monetarni fond preuzme ulogu globalnog finansijskog regulatora.

"Pogledajte samo istoriju Međunarodnog monetarnog fonda, koji je potpuno promašio tokom poslednje finansijske krize, koja se odvijala u Aziji. U stvari MMF je doprineo toj krizi, jer je omogućio deregulaciju protoka međunarodnog kapitala, koji je uzorkovao krizu. MMF je preporučio pogrešne mere čak i posle izbijanja krize u zemljama kao što su Indonezija, Tajland, Južna Koreja i Filipini. Istorija MMF-a je puna primera pogrešnih mera, nedostatka pravih reformi i odsustva bilo kakve odgovornosti za rad te ustanove. Reputacija Međunarodnog monetarnog fonda jednostavno ne uliva nikakvo poverenje", ističe Vajsbrot.

Prema njegovim rečima, sadašnja finansijska i moguća još dublja kriza realne ekonomije najčešće pogađa zemlje čije su privredne aktivnosti čvrsto vezane za američko tržište.

"Male zemlje koje su snažno povezane sa američkom privredom, zemlje Centralne Amerike i Kariba, čak i veće zemlje kao što su Meksiko, biće žestoko pogođene recesijom u Americi. Međutim, i te zemlje bi mogle da izbegnu veće potrese sprovođenjem ekspanzivne monetarne politike, kao što to sada čine Sjedinjene Države i većina zapadno-evropskih zemalja. Kina je klasičan primer zemlje, koja je prebrodila azijsku finansijsku krizu 80-tih godina jer se opredelila za ekspanzivnu monetarnu politiku, koja je pomogla započinjanje masovnih javnih radova. Kina je čak beležila privredni rast tih godina, dok su njeni susedi prolazili kroz period finansijskog kolapsa, visoke nezaposlenosti i krupnih privrednih gubitaka".

Vajsbrot kaže da će sadašnja kriza verovatno najteže pogoditi zemlje sa visokim budžetskim i spoljnotrgovinskim deficitima.

"Takve zemlje svoje deficite i dugovanja pokrivaju uglavnom zajmovima iz inostranstva, kojih u sadašnjoj klimi oslabljenih kreditinih tokova ima sve manje", zaključuje kodirektor Centra za ekonomsku politiku i istraživanja u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG