Linkovi

MONDEM važan zbog reforme odbrane i evropskih integracija


Namjera Crne Gore da uništi višak naoružanja važna je zbog nastavka reformi sistema odbrane i želje države da bude integrisana u evropsko i evroatlansko društvo, ocijenio je danas ministar odbrane Boro Vučinić.

Vučinić je podsjetio da su Ministarstvo odbrane, UNDP i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) počeli realizaciju tog programa u aprilu 2007. godine, kao i da je dosad realizovana polovina novca od ukupno 6,2 miliona dolara koliko je predviđeno za taj projekat.

"To su naši strateški ciljevi, a reforma sistema odbrane na tom putu je jedna od osnovnih pretpostavki", kazao je Vučinić tokom susreta sa predstavnicima donatora MONDEM programa.

On je rekao da je MONDEM značajan za Crnu Goru, navodeći da očekuje da će donatori nastaviti da podržavaju njenu namjeru da uništi višak naoružanja.

"Ovaj posao, koji je počeo rezanjem teškog naoružanja, tenkova, biće nastavljen uništavanjem topova i drugih viškova, a sredstva koja se prihoduju po tom osnovu, prodajom metalnog otpada, uložiće se za realizaciju ovog projekta ubuduće".

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Paraskiva Badesku saglasila se sa Vučinićem da je MONDEM značajan za Crnu Goru, navodeći da je dolazak predstavnika donatora u Podgoricu veoma važan zbog implementacije projekta.

Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov smatra da MONDEM nije samo značajan zbog demilitirazacije, već i zbog promocije principa održivog razvoja, kao i doprinosa razvoju strateških ciljeva Crne Gore.

"Ovo je kompleksan, sveobuhvatan i strateški projekat, ne samo iz razloga što mi na osnovu naših izvještaja i uvida u situaciju možemo da vidimo rezultate koji su ostvareni u procesu, već i zbog budućih napora", rekao je Avanesov.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Peter Plate kazao je da je njegova zemlja spremna da doprinese i podrži projekat, dok je njegov britanski kolega, Kevin Lajn, rekao da je Velika Britanija učestvovala u realizaciji MONDEM-a od njegovog početka.

"Pred nama je uništavanje teškog naoružanja i izvoz iz Crne Gore toksičnog materijala. Velika Britanija doprinijeće tom poslu obezbjeđenjem dva teška kamiona za prevoz municije do mjesta uništenja", dodao je Lajn.

Cilj MONDEM-a je smanjenje nacionalnih zaliha naoružanja sa oko 11,7 hiljada tona na dvije hiljade tona, kao i smanjenje broja lokacija za skladištenje naoružanja sa deset na tri, jačanje kapaciteta za upravljanje zalihama, kao i razvijanje infrastrukture.

XS
SM
MD
LG