Linkovi

Gordon Braun: Globalni pad privredne aktivnosti vodi u recesiju


U britanskom parlamentu redovno se održavaju sednice na kojima premijer odgovara na pitanja poslanika. Tokom prve takve sednice posle prošlonedeljnog samita evropskih lidera o stanju u svetskoj privredi, premijer Gordon Braun je upozorio na ozbiljnu opasnost od recesije.

Bio je to prvi put da je premijer Gordon Braun javno priznao ono što obični Britanci osećaju već mesecima - da će pad privredne aktivnosti u svetu verovatno izazvati recesiju – kako u Britaniji tako i drugde u svetu. Braun je podvukao da je situacija ozbiljna.

"Guverner Engleske banke rekao je sinoć da od Drugog svetskog rata međunarodni bankarski sistem nije bio toliko blizu kolapsa, a ja se slažem s njim. Pošto smo preduzeli akciju u tom sistemu, sada moramo da se pozabavimo globalnom finansijskom recesijom, koja će verovatno izazvati recesiju u Americi, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Japanu, kao i u Britaniji, jer ni jedna zemlja ne može sebe da izoluje od toga", rekao je Braun.

Britanski premijer je dodao kako sa nestrpljenjem očekuje skorašnji samit svetskih lidera, na kome će se razgovarati o zajedničkim merama za ozdravljenje privrede. Taj sastanak održaće se u Sjedinjenim Državama, u novembru, ubrzo posle američkih predsedničkih izbora.

Dok je britanska privreda u kontrakciji, Braun se suočava sa mnogim od problema koje imaju druge razvijene zemlje, kao što je porast broja propalih kredita za kuće i stanove, koji se u poslednjih 12 meseci skoro udvostručio.

Govoreći poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta, Braun je izneo osnovne obrise plana za zaustavljanje tog trenda.

"Gospodine predsedavajući, mogu da objavim nove smernice za pravosuđe u cilju zaustavljanja ili odlaganja sudskih naloga za oduzimanje kuća i stanova sve dok se u potpunosti ne razmotre alternativne opcije za pomoć njihovim vlasnicima, uključujući produžavanje otplate kredita, promenu tipa kredita i odlaganje njegovog otplaćivanja", rekao je Braun.

Međutim, za sve ove mere biće potrebno vreme. Ove godine, broj odobrenih hipotekarnih kredita pao je za više od 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nezaposlenost raste, a taj trend će se verovatno nastaviti i 2009. Pored toga, vrednost britanske funte u odnosu na američki dolar pala je na najniži nivo u poslednjih pet godina.

XS
SM
MD
LG