Linkovi

Strah od recesije doveo do velikog pada vrednosti berzanskih indeksa


Talas izveštaja o niskim prihodima i sumornim izgledima za budućnost velikih kompanija izazvao je strah od globalne recesije, što se odmah odrazilo na svetske berze. Britanski premijer Gordon Braun nadovezao se na te sumorne vesti svojom izjavom da će globalno smanjenje privredne aktivnosti verovatno dovesti do recesije u Britaniji i drugim zemljama.

Vrednosti vodećih indeksa na američkoj berzi su danas odmah po otvaranju osetno pale. Vodeći evropski berzanski indeksi su takodje, sredinom dana, pali za više od tri odsto, dok su ključni indeksi u Tokiju i Hong Kongu pri zatvaranju pali za više od 5 procenata.

Ekonomska kriza usporila je čak i snažan rast privrede u Kini, čija vlada nastoji da olakša stanje na tržištu nekretnina smanjenjem poreza i ikudanjem nekih uslova za kupovinu kuća i stanova.

Finansijska kriza primorava mnoge zaposlene u svetu da menjaju svoje navike u pogledu ishrane. Mekdonalds – najveći lanac restorana brze hrane u svetu – izvestio je danas o neočekivanom povećanju profita, jer potrošači sve češće kupuju njihove jeftine obroke.

XS
SM
MD
LG