Linkovi

Naučnici obilaze svet i snimaju poznavaoce izumirućih jezika


Naučnici koji proučavaju jezike procenjuju da će polovina govornih jezika u svetu verovatno nestati pre kraja ovog veka. Američki reditelj dokumentarnih filmova Set Krejmer pratio je putovanje po svetu dvojice lingvista koji pokušavaju da retke jezike spasu od zaborava.

Film sa jednostavnim naslovom "Lingvisti" prati dvojicu naučnika dok beleže retke jezike kojima preti izumiranje. Reditelj filma, Set Krejmer, kaže da se za to zainteresovao zato što je njegova porodica nekada govorila jidiš.

"Hteo sam da snimim film o tome šta taj jezik znači, šta znači to što nije više sastavni deo mog života i što je nestao iz populacije koja ga je govorila. Tako smo ja i moji saradnici otkrili da jidiš nije jedini koji nestaje, da u svetu ima oko 7 hiljada govornih jezika i da možda 90 odsto njih neće preživeti ovaj vek", kaže Set Kramer.

Film prati naučnike Dejvida Harisona i Gregorija Andersona u njihovim avanturama dok nastoje da zabeleže jezike koji nestaju.

"Putovali smo u Sibir zajedno sa njima, u potrazi za jezikom zvanim čulim. U Boliviji smo pokušavali da nađemo one koji govore jezikom kala ja, a u indiji smo tragali za poznavaocima sora jezika. Poslednja odrednica bio je jugozapad Amerike, gde smo snimili jedinu živu osobu koja govori jezikom čemehuevi", kaže Kramer.

Ta osoba je Džoni Hil.

"Govorim jezik čemehuevi i na njemu razgovaram sam sa sobom jer nema nikog drugog. Svi stari su poumirali", kaže on.

Anderson i Harison su mesecima obilazili zabačena sela tragajući za umirućim jezicima. Duboko u bolivijskim Andima upoznali su Maksa Čuru, jednog od poslednjih koji govore jezikom kalavaja. Pošto španski jezik dominira, jezikom kalavaja govore samo šamani, dobri poznavaoci lekovitih svojstava hiljada različitih biljaka.

Za gubitak retkih jezika profesor Harison okrivljuje urbanizaciju, kolonijalizam i pogrešna uverenja.

"Jedan od pogrešnih uticaja globalizacije, u koje su ljudi počeli da veruju, ili su im tako rekli, jeste da treba da se odreknu svog jezika i pređu na neki od svetskih. To jednostavno nije tačno", kaže profesor Harison, koji se nada da će film preneti poruku da je odumiranje jezika isto što i odumiranje znanja.

XS
SM
MD
LG