Linkovi

Turska: 86 osoba optuženo za pokušaj svrgavanja sa vlasti vladajuće stranke


Zavera je otkrivena pre godinu dana, kada je u jednoj kući, u najsiromašnijem delu Istanbula, pronađeno skladište oružja. Prema glavnom tužiocu, Ajkutu Čengizu Enginu, ubrzo je otkriveno da oružje pripada grupi zvanoj Ergenekon, sastavljenoj od bivših vojnih oficira, članova ekstremističkih nacionalističkih grupa i istaknutih novinara, čiji cilj je svrgavanje vlade.
Tužilac Engin je rekao da optužnica obuhvata osnivanje naoružane terorističke grupe i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade u nastojanju da se izazovu neredi i oružana pobuna. Na 2500 stranica iznete su pojedinosti navodnog plana za destabilizaciju zemlje uz pomoć bombaških napada i atentata, kao i pripreme za vojni puč.

Neki u Turskoj smatraju vladajući proislamsku Stranku pravde i tazvoja – poznatu po skraćenici AK stranka – za opasnu pretnju sekularnoj državi. Turska vojska, koja sebe vidi kao branitelja sekularizma, preuzimala je vlast u zemlji tri puta od 1960. godine.

Prema analitičarima, zavera Ergenekon vuče korene iz vremena Hladnog rata, kada su u raznim evropskim zemljama postojale tajne organizacije povezane sa ekstremno desničarskim političkim strankama, čiji cilj je bila odbrana od moguće invazije od strane Sovjetskog Saveza. Zamenica urednika turskog dnevnika Taraf, Jasmin Kongar, kaže da se grupa Ergenekon razvila u snažnu antidemokratsku silu u Turskoj politici i dodaje da je ovo suđenje veoma važno za tursku demokratiju.

"Ovo je verovatno najvažnije suđenje u turskoj istoriji, jer se tiče iznošenja prljavog veša u državi, raskrinkavanja svih tih tajnih institucija, tajnih organizacija koje navodno stoje u pozadini mnogih zločina. Ako uspemo u tome, ako tužioci izvedu stvar do kraja, Turska će biti mnogo demokratskija i transparentnija, a sigurno i mnogo bezbednija zemlja",kaže Jasmin Kongar.

Istraga o grupi Ergenekon povezala je neke od zaverenika sa prošlogodišnjim ubistvom istaknutog tursko-jermenskog novinara, Hranta Dinka. Njegovo ubistvo šokiralo je zemlju, a sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi. Tužioci tvrde da su zaverenici iz Ergenekona planirali niz atentata na druge ličnosti liberalne orijentacije u Turskoj, uključujući nobelovca Orhana Pamuka. Međutim, kritičari tog suđenja kažu da ono služi za ućutkivanje protivnika vlade.

Uprkos prošlogodišnjim masovnim prosekularnim demonstracijama protiv AK stranke, njen kandidat, Abdula Gul, postao je predsednik pošto je stranka pobedila na opštim izborima. Neki od uhapšenih pripadnika Ergenekona bili su organizatori protesta, zajedno sa vodećim novinarima listova kritičnih prema AK stranci. Novinarka i kritičarka vlade, Mine Kirikanat, kaže da su hapšenjem obuhvaćeni i oni koji nisu počinili zločine.

Kirikanat kaže da je uplašena, kao i svi njeni prijatelji. Ona kaže da policija može da ih u svakom trenutku uhapsi i mesecima drži u pritvoru bez optužnice. U zaveri su bili samo mafijaši, kaže ona, dok su većina uhapšenih jednostavno protivnici vlade. Kirikanat dodaje da AK stranka koristi istragu da bi ućutkala svoje kritičare.

Mnogi od uhapšenih su, prema antiterorističkom zakonu donetom prošle godine, bili u zatvoru mesecima pre početka suđenja. Politikolog Soli Ozel, sa istanbulskog univerziteta Bilgi, takođe izražava zabrinutost.

"Sve je urađeno na šlampav način, pravila igre nisu poštovana i sve je donekle politizovano. Pristup slučaju je bio po principu „cilj opravdava sredstvo“ i to bi na kraju moglo da nanese štetu suđenju," kaže Ozel.

Bivši turski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava, Riza Tumen, upozorava da bi metode primenjene u istrazi mogle da dovedu do toga da pomenuti sud odbaci presude. Ali on kaže da je, bez obzira na ishod suđenja, činjenica da se pred sud izvode vojni oficiri i državni funkcioneri, otvorila novo poglavlje u Turskoj.

"Specifičnost naše demokratije bilo je to što su biranje lidera putem izbora i vojne intervencije smatrani za legitimne. Ali sada je očigledno da se vojni pučevi više ne smatraju legitimnim, što pokazuje stepen zrelosti turske demokratije," kaže Ozel.

Analitičari kažu da je ovaj slučaj možda već postao žrtva političke polarizacije u turskom društvu. Ali, kako slučaj Ergenekon već godinu dana dominira turskim medijima, i pristalice i kritičari vlade smatraju ga za prelomnu tačku u turskoj istoriji.

XS
SM
MD
LG