Linkovi

Boris Tadić kaže da  Srbija mora da se ponaša pragmatično


Predsednik Republike Boris Tadić izjavio je da Srbija nema pravo na jadikovke, već mora da se ponaša pragmatično u atmosferi novih globalnih bezbednosnih i ekonomskih odnosa i da političkom inventivnošću i novim sredstvima brani svoje interese.

Tadić je rekao da su u osnovi problema koji Srbija ima sa Kosovom uverenja u delu međunarodne zajednice da svet može funkcionisati bez ikakvih regulacija, a to su uzroci koji su doveli do kraha svetskog finansijskog sistema. A zamenik premijera Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić smatraju da je moguća veća uloga Evropske unije u okviru međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu ali samo pod uslovom da rešenje bude prihvatljivo za Beograd i odobreno u Savetu bezbednosti UN.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da Srbija treba da prihvati dolazak Euleksa na Kosovo jer, kako je rekao, nema nikakve razlike da li se međunarodne snage na Kosovu zovu UNMIK ili Euleks, jer i u Rezoluciji 1244 UN piše da su na Kosovu prisutne međunarodne snage, a 95 odsto država koje su prisutne u Euleksu prisutne su i u UNMIK-u. Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort potvrdio je da se o misiji Euleks razgovara sa vlastima u Beogradu i ocenio da postoji opšta saglasnost da je veoma važno ono što ta misija namerava da uradi.

U Beogradu se razgovarali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i načelnik združenog generalštaba Vojske SAD admiral Majkl Malen. General Ponoš je u tom razgovoru ocenio da je zbog stabilnosti u regionu potrebno nastaviti razvoj vojnih odnosa Srbije i SAD iako dve zemlje imaju potpuno različit pogled na status Kosova, a admiral Malen je konstatovao da vojna saradnja napreduje, uprkos nepovoljnoj političkoj klimi i izrazio zadovoljstvo što su odnosi dve zemlje ostali snažni iako su u prošlosti prošli kroz mnoga iskušenja.

XS
SM
MD
LG