Linkovi

Ed Lazer: Banke spremne da uzajamno odobravaju  kredite


Glavni ekonomski savetnik predsednika Buša kaže da SAD pokazuju značajnu otpornost u ovom periodu velikih finansijkih nemira. Tokom proteklih nedelja glavni indeks akcija na Vol stritu izgubio je oko trećinu svoje vrednosti nakon što su najveće i najpoznatije finansijske firme u ovoj zemlji bile otkupljene.

Veliki broj kućevlasnika gubi vlasništvo nad svojim posedima u jeku rastuće nezaposlenosti i pada kupovne moći potrošača. Stopa privrednog rasta je neznatna i stav ekonomista je da zemlja ulazi u recesiju, ili je već u njoj. Predsednik Bušovog Saveta ekonomskih savetnika , Ed Lazer, ipak je izneo pozitivnu procenu.

“Američka ekonomija je veoma otporna. Svedoci smo brojnih šokova u domenu tržišta nekretninama, povećanja cene nafte ovog leta na oko 150 dolara po barelu, rigoroznijih uslova za dobijanje kredita i smanjenja kreditnog tržišta. Kroz sve to je vrlo teško proći, ali, eto, ispostavilo se da je naša privreda prebrodila sve to.”

Lazer je dodao da će restrikcija kreditnog tržišta potrajati nekoliko meseci i da će dovesti do povećanja nezaposlenosti.

“U nekim delovima zemlje imate daleko veću stopu nezaposlenosti, i u nekim delovima zemlje je došlo do recesije. Medjutim, nadamo se da smo preduzeli korake da bismo napravili zaokret i milsim da smo u tome uspeli.”

Pod tim koracima se podrazumeva veliki interventni finansijski paket, koji je predsednik Buš odobrio ranije ovog meseca. Prošle nedelje, Buš je objavio da će federalna uprava otkupiti akcije ugorženih banaka da bi se obezbedio veći kapital i olakšala mogućnost bankama da pozajmljuju novac, tako da potrošači i biznisi mogu da se angažuju u korisnim ekonomskim aktivnostima.

Lazer je naveo da već postoje znaci da su banke spremne da uzajamno odobravaju kredite - što predstavlja prvi korak u, kako se on nada, lakšem opticaju gotovine i kredita. On je rekao da će se američki federalni deficit povećati narednih meseci, ali je predvideo da će se on ponovo smanjiti, ako se ekonomija oporavi, a troškovi administracije budu stavljeni pod strožu kontrolu.

XS
SM
MD
LG