Linkovi

Finansijski indeksi tokom ove nedelje idu iz krajnosti u krajnost 


Rekordni pad, rekordni skok, veliki pad, nešto manji skok ... i tako redom, a sve zbog nekoliko novih izveštaja, koji, kako kažu analitičari, ukazuju na ulazak globalne ekonomije u recesiju. Poslednje prognoze za američku ekonomiju deluju sumorno.

Nezaposlenost je na najvišem nivou u poslednjih sedam godina, i iako se manje Amerikanaca prijavljuje se za dobijanje nadoknade, oni koji imaju posao zarađuju manje nego prošle godine, dok fabrike u kojima neki od njih rade – proizvode manje.

Iako je stopa inflacije u septembru ostala gotovo nepormenjena, potrošnja je na najnižem nivou u poslednje tri godine, a kada tome dodate oklevanje banaka da pozajmljuju novac, analitičari kažu da postoje svi uslovi da se uđe u period recesije - koja će potrajati. Ekonomista, Mark Zandi je pesimista.

"Stitine hiljada ljudi izgubiće posao jer biznisi krešu platne spiskove".

Mnoge njegove kolege krive investicije na hipotekarnom tržištu za izazivanje finansijske krize, ali je vrlo teško reći koliko je novca zaista izgubljeno. Upravo zato, banke nerado pozajmljuju novac drugim bankama, kaže ekonomski kolumnista Vil Haton.

"Jedan od problema je taj što banke ne znaju koliki će biti gubici i prestravljene su zbog toga, tako da se plaše da pozajmljuju jedne drugima. Drugi problem je da morate da pronađete novac".

Uprkos nedavnim merama američke i vlada ostalih razvijenih zemalja da se kamatne stope smanje i poboljša likvidnost problematičnih banaka, globalna finansijska tržišta ostaju vrlo nestabilna.

XS
SM
MD
LG