Linkovi

Fejta: Najveći problem Kosova su odnosi Prištine i Beograda


Doskorašnji pomoćnik američkog sekretara za odbranu Danijel Fejta, inače potpredsednik Grupe Koen, konsultantske firme za strateška pitanja, koju je osnovao bivši sekretar za odbranu Vilijam Koen, govori za Glas Amerike o odnosima Srbije i Kosova.

Prema rečima Danijela Fejte, otkako je steklo nezavisnost Kosovo dobija sve veću podršku međunarodne zajednice.

"Smatram da je međunarodni položaj Kosova prilično dobar. Od proglašenja nezavisnosti u februaru steklo je priznanje više od 50 zemalja, a dobilo je i ogromnu podršku međunarodnih finansijskih institucija, evropske zajednice i NATO-a".

Kosovo se međutim istovremeno suočava sa teškoćama modernizacije i razvoja, kaže Fejta. Pa ipak, najveći problem za bivšu srpsku pokrajinu su nerazrešeni odnosi između Prištine i Beograda, dodaje on.

"Između njih vlada velika tenzija. Videli smo prošle nedelje da su Ujedinjene nacije usvojile neobavezujuću rezoluciju kojom se odobrava zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde proceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. U Crnoj Gori su izbile demonstracije kada je priznala Kosovo. Dakle, u regionu još traju napetosti. Međutim, smatram da se Kosovo usredsredilo na prioritete: učvršćivanje sopstvenog međunarodnog položaja i potrebu političke i ekonomske integracije sa ostatkom sveta".

U međuvremenu, kaže bivši visoki zvaničnik Pentagona, Sjedinjene Države nastoje da izgrade bliske bezbednosne veze sa Srbijom.

"Kao donedavni funkcioner Sekretarijata za odbranu susretao sam se sa zvaničnicima iz Srbije. U tim susretima je predočeno da Sjedinjene Države i Evropska unija podržavaju prijem Srbije u Uniju i NATO, ali da je na njima da odluče da li žele da im se priključe. U redu je ukoliko narod Srbije ne želi ubrzani ulazak u evropski blok i NATO. Međutim, ne treba sprečavati zemlje kao što su Kosovo i Crna Gora da taj proces učine što kraćim".

Tvrdnje da Sjedinjene Države nameravaju da se što pre povuku sa Kosova nisu tačne, kaže Danijel Fejta.

"Sekretar za odbranu, Robert Gejts, posetio je Kosovo prošle nedelje. Bila je to prva poseta jednog američkog sekretara za odbranu Kosovu, od juna 2001. Njegova poruka je bila: 'Tu smo. Sjedinjene Države će tu ostati. Ostajemo deo misije na Kosovu'. Predsednik Buš je pre nekoliko godina obećao, a sekretar Gejts je ponovio njegove reči: 'zajedno smo ušli, zajedno ćemo izaći', što znači da Sjedinjene Države čine deo NATO-a. Verujem da će se uglavnom održati sadašnji broj od 1.600 stacioniranih američkih vojnika. Sjedinjene Države trenutno žele jedino da Evropska Unija preuzime policijsku misiju na Kosovu".

XS
SM
MD
LG