Linkovi

Epl predstavio novu generaciju laptop računara


Direktor Epla, Stiv Džobs danas je u Kupertinu, u Kaliforniji, predstavio novu generaciju laptop kompjutera. On je takođe rekao da Epl snižava cene svojih proizvoda – ali ne onoliko koliko su se analitičari nadali.

Na skupu u Kupertinu, najpre je objavljen važan medicinski podatak...

„110 kroz 70, to je Stivov krvni pritisak.“

...koji je raspršio glasine da je direktor Epla, Stiv Džobsmožda bolestan. A što se tiče budućnosti kompanije, Džobs je ovoj, kritično važnoj ciljnoj grupi, predstavio novu liniju laptop kompjutera.

Sve osim jedne verzije novih mekbuk računara sada se proizvode u alumunijumskom kućištu, sa staklenim LCD ekranom i mišem koji razlikuje dodir jednog od dodira dva prsta. Epl kaže da će novi kompjuteri moći da se kupe već sutra. Promene su se očekivale i o njima se nagađalo. Ali da li je ovo pravi potez u pravo vreme?

„Epl? Ne vidim neki rizik u tome. Njihove novotarije odmah se razgrabe,“ kaže prodavac, Džek Doerti. Međutim, cene nisu znatno smanjene uprkos porastu potražnje na 18 odsto ukupne prodaje računara.

„Svet je očekivao dramatičnije smanjenje“, kaže analitičar Leri Magid.

Najjeftiniji laptop, onaj u plastici, znatno je skuplji od kompjutera drugih kompanija. Epl kao da računa na obratnu psihologiju, smatra analitičar Vin Bejker:

„Ako ste konkurent neće vam biti lako da ukradete deo Eplovog tržišta.“

Pored svog zdravlja Džobs je izbegao još dve teme: stanje privrede i pad vrednosti Eplovih akcija. Podaci o prihodima kompanije u trećem kvartalu biće objavljeni iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG