Linkovi

Evropska unija poziva na međunarodni samit o ekonomskoj krizi


Evropski lideri su uputili poziv za održavanje međunarodnog samita, možda već početkom idućeg meseca, na kome bi se razgovoralo o globalnoj finansijskoj krizi.

Šefovi zemalja Evropske unije su na sastanku u Briselu upozorili da opasnost od finansijske krize nije prošla, i da neke zemlje tek sad počinju da osećaju posledice.

Britanski premijer Gordon Braun je izjavio da bi na međunarodnom samitu trebalo da učestvuju značajne industrijske zemlje, ali i rastuće ekonomije, kao što su Kina, Indija i Brazil.

Braun je pozvao na uspostavljanje tzv. blagovremenog sistema za upozorenje, kojim bi se svim zemljama predočila moguća finansijska kriza. On je još dodao da je vreme za reviziju i modernizaciju Međunarodnog monetarnog fonda.

Bez saglasnosti o emisiji štetnih gasova

Evropski lideri su posle dvodnevnog samita u Briselu i dalje podeljenih mišljenja u vezi sa ciljevima za smanjenje emisije štetnih gasova.

Evropska unija je prošle godine donela odluku da smanji emisije za 20 odsto do 2020. godine, međutim neki lideri istočnoevropskih zemalja su izrazili zabrinutost, jer bi povećanje cena energenata moglo da uspori ekonomski rast u njihovim zemaljama.

S druge strane, neki lideri Evropske unijetvrde upravo suprotno, naglašavajući da bi takva politika doprinela smanjenju ovisnosti od nestabilnih cena goriva.

XS
SM
MD
LG