Linkovi

Vašington: Predsednik Džordž Buš uveren da će se američka privreda oporaviti


Američki predsednik Džordž Buš je izjavio kako je uveren da će se američka privreda oporaviti, dodajući da je njegova administracija preduzela vanredne mere za hvatanje u koštac sa vanrednom situacijom.

Predsednik Buš je sazvao sastanak svog kabineta u Beloj kući radi detaljne diskusije o fianansijskoj krizi. Pre početka sastanka Buš je pokušao da ublaži zabrinutost javnosti i smiri nesigurno tržište, rekavši da akcije koje je preduzela administracija imaju za cilj odmrzavanje kredita i jačanje finansijskih institucija.

„Ovo su vanredne mere, o tome nema govora. Ali one su dobro promišljene i neophodne, i ja sam uveren da će se ekonomija vremenom povratiti,“ rekao je Buš.

Američki predsednik je juče objavio plan da vlada otkupi akcije privatnih banaka u vrednosti od 250 milijardi dolara. Okružen članovima svog kabineta Buš je istakao da to ne znači da vlada će se vlada mešati u bankarski sektor.

„Preduzete mere za povećanje likvidnosti tako su smišljene da će vlada biti pasivni investitor. Drugim rečima, ni jedan državni funkcioner neće sedeti u bordovima tih privatnih kompanija,“ rekao je Buš.

Predsednik je govorio kratko vreme pre početka radnog dana na američkim berzama. Na početku trgovanja vrednosti akcija snažno su pale, prateći u tome akcije u Aziji i Evropi. Analitičari veruju da tržišta odražavaju zabrinutosti da globalna nastojanja na spasavanju svetske ekonomije neće biti dovoljna za sprečavanje recesije. U Americi već su se pojavili znaci da se uticaj kreditne krize širi van bankarskog sektora. Najnoviji podaci pokazuju da je u septembru maloprodaja opala za 1,2 procenta, što je najveći mesečni pad u poslednje tri godine.

XS
SM
MD
LG