Linkovi

Mandić štrajkuje pred Skupštinom, Krivokapić kaže da nema izbora


Poslanicima crnogorskog parlamenta danas nije bio dozvoljen ulazak u zgradu Skupštine, a lideru Srpske liste Andriji Mandiću poručeno je da neće moći da štrajkuje u skupštinskom zdanju. U Podgorici je dan nakon nereda koji su se dogodili na skupu protiv proglašenja nezavisnosti Kosova - mirno.

Na platou ispred Skupštine Crne Gore - da li i slučajno ostavljeni - još su uočljivi tragovi sinoćnjeg vandalizma, a Skupštinu i dalje obezbjeđuju pojačane snage policije. Motke, kamenice, slomljene flaše, ostaci od pirotehničkih sredstava, ukazuju da je Crna Gora doživjela još jednu burnu noć, u kojoj su kolateralna šteta bile jedino napadnute novinarske ekipe. Ulazak u zgradu Skupštine danas je bio dozvoljen jedino članovima Kolegijuma predsjednika parlamenta. Policija i obezbjeđenje Skupštine vratili su sa ulaza poslanike Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske liste.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da ta mjera predstavlja normalnu reakciju na vanredne okolnosti izazvane protestnim skupom dijela opozicije. Krivokapić je, povodom najave Andrije Mandića da će štrajkovati glađu u zgradi parlamenta, rekao da lideru Srpske liste to neće biti dozvoljeno, tako da je Mandić prethodnu noć proveo u automobilu, ispred zgrade parlamenta.

"Parlament nije primjereno mjesto konačišta i iskazivanja tih oblika političke borbe", rekao je
Krivokapić i dodao da će ta mjera važiti sve dok se vrati potpuno povjerenje u parlamentarnu kulturu.

Prethodno, lider Srpske liste održao je konferenciju za medije ispred zgrade parlamenta, nakon čega je policija sa tog prostora udaljila i novinare. On je ponovio da neće odustati od štrajka glađu do ispunjenja opozicionih zahtjeva saopštenih na protestu ispred crnogorskog parlamenta i optužio vlast da je odgovorna za izazivanje nemira na tom skupu.

"Štrajk neću prekinuti do ispunjenja zahtjeva opozicije ili provjere, na referendumu, odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova", pručio je Mandić.

Opozicija je sa protestnog skupa zatražila da Vlada do sjutra u 11 sati poništi "nelegalnu odluku" o priznavanju nezavisnosti Kosova ili da Skupština raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o tom pitanju. Ukoliko vlast to ne prihvati, opozicija zahtijeva da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspiše vanredne izbore.

Mandić je naveo da "danas imamo jednu tužnu situaciju da se u zgradi parlamenta nalazi policija, a izabranim predstavnicima naroda nije dozvoljen ulazak". Lider Srpske liste je istakao da se opozicija opredijelila za nenasilno ostvarenje svojih zahtjeva i potvrdio da su opozicione stranke odustale od protestnog skupa najavljenog za četvrtak. Taj skup, policija je prethodno zabranila. Mandić je ponovio da je Vlada, odlukom o priznanju Kosova, destabilizovala Crnu Goru i da zato snosi svu odgovornost za podizanje tenzija.

Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da će crnogorska Skupština nastaviti sjutra redovan rad i poručio da ne postoji nijedan ustavni preduslov za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, sinoć se dogodio napad na parlament, a prouzrokovana je veća politička nego materijalna šteta.

"Uspjeli smo da vratimo parlamentarni duh vrlo brzo i nemili događaji od juče, nadam se, biće pouka za naše zajedničko parlamentarno sazrijevanje. Da se shvati da je Skupština mjesto koje je preuzelo odgovornost za politički život u Crnoj Gori, da to nije više ulica i nasilni protesti, da to nije prijetnja demokratiji",
rekao je Krivokapić.

On je dodao da se crkva mora odvojiti od svjetovnih stvari, jer se pokazalo "da su oni koji treba da propovijedaju mir bili najagresivniji u zahtjevima govora mržnje i optuživanjima koja nose političke konotacije" i da je "to sljedeći veliki izazov pred Crnom Gorom".

XS
SM
MD
LG