Linkovi

Vašington:  Godišnja konferencija Svetske banke i Međunarodnog monetanog fonda


Redovnom godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke prisustvuje i crnogorska delegacija, u kojoj su ministar finansija Igor Lukšić i guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović. Crnogorski funkcioneri su za Glas Amerike izjavili da su tokom niza sastanaka imali priliku da se upoznaju sa merama za sprečavanje daljeg širenja globalne ekonomske krize, kao i da uporede iznete predloge sa praksom u Crnoj Gori.

Dok su evropski lideri održavali sastanak u Parizu, Svetska banka i Međunarodni monetarni fond su nastavili konsultacije u Vašingtonu, gde su se krajem prošle nedelje sastali ministri fifnansija država Grupe 7. Premda sastanak nije pokrenuo konkretne, hitne akcije industrijski najrazvijenijih država na svetu, učesnici su obećali da će blisko sarađivati u spasavanju ugroženih banaka, sprečavati bankrotstva i obezbediti nastavak kreditnih tokova.

Države su proteklih nedelja koristile agresivnije mere za podsticanje finansijskih institucija, ublažavanje kritičnih kredita i vraćanje poverenja uspaničenim investitorima. Administracija predsednika Buša sada predlaže da Federalna vlada direktno ulaže novac u američke banke koje su u nevoljama, što se praktično svodi na delimičnu nacionalizaciju američkog bankarskog sektora. Nekoliko evropskih država je već preduzelo slične mere. Bivši sekretar za finansije Lorens Samers, kao gost programa televizije ABC, rekao je da je vitalno važno jačanje bankarskog sistema.

„Deoničarsko tržište je sporedno u ovom cirkusu. Bankarski sistem je ono što treba ponovo objediniti i to treba da se učini veoma brzo.“

Protekle nedelje je na berzama došlo do velikih padova od rekordnih 20 odsto i više. Samo konkretna, usaglašena akcija vlada iz celog sveta može da zaustavi dalji pad, kaže Fred Bergsten, direktor vašingtonskog Instituta za međunarodnu ekonomiju

„Našli smo se usred krize poverenja. Finanijska tržišta su blizu panike. Vlade i centralne banke treba da im uliju pouzdanje. Vlade i centralne banke treba da preduzmu seriju sasvim određenih mera da bi kreditna tržišta ponovo počela da dejstvuju, da bi banke mogle ponovo da pozajmljuju, da bi ekonomija ponovo mogla da ide napred. Da bismo vratili poverenje, sve te mere je potrebno doneti za dan ili dva.“

Bergsten je bio gost televizijske mreže CBS. Svetski raspad kreditnog sistema je počeo u Sjedinjenim Državama, gde je krenuo talas zaplena kuća posle dužeg perioda labavih kreditnih standarda, zahvaljujući kojim su milioni Amerikanaca uzeli hipotekrane kredite koje nisu mogli da otplate. Finansijske nevolje su se proteklih nedelja proširile na Evropu, Aziju i niz zemalja u razvoju.

Da bi rešila problem, administracija predsednika Buša je istupila i preuzela propale finansijske institucije u Sjedinjenim Državama, zborila se za obiman državni paket za spasavanje i pokušala da olakša kompanijama da finansiraju svoje kratkoročne potrebe. Sve je veći konsenzus među ekonomistima i državnim zvaničnicima da krizu mogu da obuzdaju samo gobalni napori, bez obzira što i pojedinačne zemlje moraju da preduzmu svoje mere.

XS
SM
MD
LG