Linkovi

Danas vam predstavljamo novi špijunski triler “Body of Lies”


U američke bioskope stiže novi špijunski triler, čiji je glavni junak ključni američki tajni agent na Bliskom istoku, koji pokušava da ideologiju uskladi sa realnošću, na prvoj liniji rata protiv terorizma. Ridli Skot potpisuje režiju filmske adaptacije bestselera Dejvida Injasiusa, inače kolumniste Vašington Posta.

Ed Hofman, koga glumi Oskarovac Rasel Krou, je iskusni agent za Bliski istok, koji upravlja operacijama u tom regionu iz sedišta Centralne obaveštajne agencije e u Virdžiniji.

Agentu Rodžeru Ferisu – koga tumači Leonardo Di Kaprio - Hofmanova naredjenja odzvanjaju u ušima, preko večito prisutnog mobilnog telefona, dok pokušava da preživi u opasnim zonama širom regiona.

Feris traga za ozloglašenim teroristom Al Salimom, koji planira seriju napada. Nakon što jedva izvuče živu glavu iz Iraka, Ferisa potraga odvodi u Jordan, gde, uprkos Hofmanovim telefonskim primedbama iz Lenglija, traži pomoć šefa jordanske obaveštajne službe, Hanija Salama, koga tumači britanski glumac Mark Strong.

U medjuvremenu, u sedištu CIA-e, Hofman počinje da sprovodi sopstveni plan, rizikujući da izgubi ne samo teško stečeno poverenje jordanskih obaveštajaca, već i život svog agenta.

Rasel Krou veći deo uloge provodi za telefonom, uzvikujući naredjenja, preteći i manipulišući, ali se retko suočava sa bilo kim lice u lice.

“Postoji distanca izmedju njega i realnosti onoga što radi, tako da mu je lako da to radi. On igra video igru, dok se Feris nalazi unutar nje, u stvarnom životu.”

Leonardo Di Kaprio kaže da je Feris prinudjen da bira izmedju onoga što je moralno ispravno i praktično moguće da bi se obavio posao.

“U knjizi postoji taj sjajan konflikt, dilema koju glavni junak ima dok se od njega stalno traži da radi stvari u koje ne veruje, zbog dobrobiti njegove zemlje i rata protiv terroizma. On želi da obavlja svoj posao što je najbolje moguće, ali ga manipulišu obe strane. Zato, pored toga što je ovo odlična i veoma aktuelna politička priča, film je ujedno fantastični špijunski triler, igra mačke i miša, koja funkcioniše nezavisno od političkog aspekta.”

Reditelj i producent Ridli Skot dodaje da je Ferisov odnos sa jordanskim šefom obaveštajaca Hanijem, zasnovan na njihovom medjusobnom poverenju, u oštroj suprotnosti sa agentovim odnosom sa njegovim autoritarnim, pragmatičnim šefom Hofmanom.

“Mislim da je ovo u suštini priča o zavodjenju i izdaji. Ako je neophodno, on će izdati svog najvrednijeg čoveka na terenu ako je nagrada dovoljno visoka.”

U filmu “Body of Lies” takodje glumi poznata iranska glumica Golšifta Farahani, koja tumači bolničarku koja neguje agenta i pomaže mu da bolje razume kulturu Bliskog istoka. Alon Abutbul, poreklom iz Izraela, glumi Ferisovog opasnog i inteligentnog protivnika, Al-Salima. Veći deo filma snimljen je u Meksiku gde je reditelj Skot pronašao lokacije koje uverljivo zamenjuju one u Iraku i Jordanu.

XS
SM
MD
LG