Linkovi

Austrija ranjivija na ekonomsku krizu od drugih stabilnijih zemalja


Ogromni finansijski potresi kojima se ne vidi kraj, a koji pogađaju čitav svet – od SAD do Japana, neće zaobići ni Austriju. S obzirom na nerešena unutrašnjepolitička pitanja, Austrija bi mogla da bude ranjivija na ekonomsku krizu od nekih drugih, stabilnijih, zemalja.

U svetlu ovih događaja, razgovarali smo sa dopisnikom austrijskog dnevnog lista Die Presse, Norbertom Rifom o tome kako će ekonomska situacija uticati na razgovore austrijskih političkih partija o formiranju nove vlade.

«Mislim da ova situacija ide na ruku Socijaldemokratskoj stranci, koja je osvojila većinu glasova na izborima. Pomoći će im da ponovo oforme veliku i jaku koaliciju sa konzervativnom Narodnjačkom partijom, jer je u ovakvim vremenima neophodna veoma stabilna vlada, a to se može postići samo sa jasnom većinom u parlamentu. Socijaldemokrate su već objavile da će vlada garantovati za novac u austrijskim bankama za šta je neophodno imati većinu u parlamentu, a ne 3 različite partije koje imaju drugačije interese i vode različitu politiku. Takva situacija bi dovela do haosa jer bi jedni podržavali određene zakone, dok bi se drugi tome protivili. Sve u svemu, mislim da će finansijska kriza pomoći socijaldemokratama da uvedu konzervativce u parlament.»

U Austriji su ove godine po prvi put dobili pravo glasa i mlađi građani od 16 i 17 godina, koji su prema istraživanjima mahom podržali ekstremnodesničarku Partiju slobode. Sa druge strane u SAD, demokrate ulažu veliku nadu baš u mlađu generaciju, mada i dalje postoji bojazan da bi rasa mogla da igra veliku ulogu pri izboru predsednika. Upitan da li vidi neke sličnosti ili razlike u tom smislu, Norbert Rif kaže:

«Istraživanja pokazuju da većina mladih ljudi u SAD podržava Baraka Obamu, dok su se u Austriji mladi opredelili za radikalniju opciju. Pozadina toga je da su Austrijanci gnevni na velike partije, tj. Socijaldemokrate i konzervativce koji za nekoliko godina koliko su bili na vlasti, nisu pokazali nikakve rezultate. Mislim da je to što je Partija slobode odnela toliko glasova neka vrsta protesta. Međutim mladi Amerikanci su očigledno za Obamu, a ne za Mekejna, stoga smatram da će rasizam možda imati više uticaja na glasove starijih ljudi.»

XS
SM
MD
LG