Linkovi

U jeku finansijske krize prodaja automobila opala za 27 odsto


Otežano dobijanje potrošačkih kredita u SAD smanjilo je broj kupaca automobila. U septembru broj prodatih vozila pao je za čitavih 27 odsto. Većina Amerikanaca kupuje automobile na kredit. Ali pozajmice se sada teško dobijaju. Džej Strats je menadžer jednog Fordovog salona u Dirbornu, u Mičigenu.

"Za mene je ovo vrlo težak period," kaže Starts, jer su banke znatno pooštrile uslove kako bi osigurale svoje pozajmice. Veoma su stegle kasu, samo u poslednja tri-četiri meseca," kaže Strats.

Zbog sve manje kupaca, auto kompanije planiraju smanjenja proizvodnje i otpuštanja. U ovoj deceniji, Mičigen je već izgubio gotovo 200 hiljada mesta u autoindustriji. Za četiri godine, tri najkrupnija proizvođača u Detroitu imala su gubitke od 100 milijardi dolara. Izdavač automobilskog časopisa Automotiv njuz, Kit Krejn:

"Autoindustrija je u teškom stanju i mislim da će se to nastaviti sve dok se ne uspostavi stabilnost na tržištu."

Krejn kaže da je prvi udarac bilo naglo povećanje cena goriva.

"Šok od visokih cena benzina teško je pogodio Detroitsku trojku," kaže Kit Krejn.

Analitičari kažu da američki proizvođači nemaju mala vozila koja se sada traže i da će povratak na dobru prodaju biti dug. Diler Džej Strats kaže da su neki od njegovih kokurenata zatvorili biznis.

"To su oni koji su se pružili previše široko. Kada se ventil zatvori morate da budete spremni na to. Nespremnost je uvod u nevolje," kaže Strats.

Dok Detroit prolazi kroz teška vremena među ljudima raste strah od novih otpuštanja, zatvaranja fabrika i gubitaka kuća i stanova.

XS
SM
MD
LG