Linkovi

Džudi Bat: Crna Gora donijela pravu odluku kada je priznala Kosovo


Ekspert Instituta za bezbjednosne studije u Parizu, Džudi Bat rekla u Podgorici da je Crna Gora donijela pravu odluku kada je priznala Kosovo, pogotovo zbog regiona i njegove stabilnosti.

Bat se nada da će Crna Gora podnijeti aplikaciju za kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ove jeseni.

„Mislim da je vrijeme da aplicirate. To bi bilo dobro i za region, da vidi zemlju koja je brzo napredovala u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i koja treba da bude prepoznata i nagrađena zbog toga", rekla je večeras Bat na predavanju koje je organizovano na podgoričkom Fakultetu političkih nauka.

Prema njenim riječima, to je odluka koju treba da donese crnogorska vlast, ali u tom procesu mora jasno istaći da je sposobna da iznese obaveze koje podrazumijeva kandidatura.

Upitana da li je crnogorska vlast izabrala dobar tajming za priznanje Kosova, Bat je odgovorila da ako je odluka prava i u kontekstu stabilizovanja regiona, onda ne treba čekati.

„Tajming je uvijek problematičan, jer ne postoji pravo vrijeme kada bi Srbija mogla da prihvati odluku lako. Ne mogu komentarisati taktiku izbora pravog trenutka za priznanje, ali mislim da je odluka bila strateška u smislu - što prije to bolje", kazala je ona.

Bat smatra da je Crna Gora donijela pravu odluku kada je priznala Kosovo, pogotovo zbog regiona i njegove stabilnosti. „Možda ta odluka bude od koristi i za Srbiju, iako, sigurna sam, ta država to sada neće vidjeti na taj način".

Ona je rekla da je odluka o priznanju Kosova važan korak naprijed za Crnu Goru „ka zatvaranju otvorenih pitanja sa početka 90-tih, kada se raspala bivša Jugoslavija".

Bat je ocijenila i da je Crna Gora napravila težak izbor, navodeći da je Srbija velika i važna država u regionu.

„Ali, ako želi da zadrži tu poziciju mora se ponašati odgovorno. Srbija jeste važna u regionu, ali će njegov ostatak, ako ta država izabere izolaciju i destabilizaciju odnosa sa susjedima, nastaviti dalje bez nje", tvrdi ona.

Bat je uvjerena da će, dugoročno gledano, kosovska nezavisnost uticati na stabilizaciju prilika u regionu. „Moramo biti pažljivi sa Srbijom, jer se nadam da će ta država početi na nov način da sagledava svoj stav o ovom pitanju".

Predavanje Džudi Bat organizovano je u okviru projekta "Demokratija, civilno društvo i izgradnja institucija pravne države u Crnoj Gori", koji realizuje FPN sa austrijskim Institutom poltičkih nauka u Beču.

Predavanju su prisustvovati potpredsjednica Vlade Gordana Đurović, dekan FPN-a Srđan Darmanović i ambasador Austrije Florian Raunig.

XS
SM
MD
LG