Linkovi

Evropske banke imaju svoje odgovore na globalnu finansijsku krizu


Globalna finansijska kriza posebno je teško pogodila evropske banke, od Islanda do Grčke. Vlade evropskih zemalja reagovale su individualno, ne čekajući na pomoć Evropske unije.

Ovo je bila katastrofalna nedelja za banke širom Evrope. Bankarski sistem na Islandu došao je do tačke koju je tamošnji premijer, Ger Harde, nazvao "nacionalnim bankrotstvom." Britanska vlada objavila je plan od 88 milijardi dolara za delimičnu nacionalizaciju velikih banaka i obećala da će sa 438 milijardi dolara garantovati bankarske pozajmice. Irska je objavila da garantuje sve bankarske depozite, kao i pozajmice koje druge banke odobre irskim bankama. Nemačka je predložila paket od 69 milijardi dolara za spasavanje jedne banke koja odobrava komercijalne hipotekarne kredite. Dve najveće francuske banke objavile su nameru da se ujedine. Švajcarska vlada planira da spreči kolaps jedne od svoje dve najveće banke, a banka Fortis, koja opslužuje zemlje Beneluksa, našla se u teškoj situaciji.

Postoje mnoga objašnjenja o tome zašto su evropske banke zapale u teškoće. Profesor ekonomije na Univerzitetu države Pensilvanije, Ričard Marston, kaže da jedan od uzroka potiče iz Evrope, a drugi iz Sjedinjenih Država.

"Ima zemalja u Evropi, kao što su Britanija, Irska i Španija, koje su napumpale cene nekretnina više nego Amerika. To je neminovno uticalo na banke. A zatim, ima banaka kao što su one u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj, koje su kupovale američke hartije od vrednosti u čijoj pozadini su stojali krediti za nekretnine," kaže Marston.

Posledica tih i drugih problema bio je gubitak poverenja među bankarima, koji se sada plaše da pozajmljuju novac jedni drugima pa su zamrzli odobravanje kredita u Evropi i drugde. Jedan od mogućih odgovora je delimična nacionalizacija velikih banaka, kakvu je sprovela Britanija. To nije stabilizovalo tržište, ali neki ekonomisti, kao što je Pol Kedroski iz američke Fondacije Kaufman, kažu da je to bio dobar potez.

"Nacionalizacijom ili delimičnom nacionalizacijom banaka šaljete poruku da su banke bezbedne sve dok smo mi kao zemlja bezbedni. Dakle, činite sve što možete da umirite ljude da su banke sigurne. To je najveće moguće herojstvo. Više od toga ne može se učiniti," kaže Kedroski.

Poslednjih nedelja evropske centralne banke neprestano nude novac finansijskoj industriji pokušavajući da ohrabre banke da ponovo pozajmljuju jedne drugima. Pored toga, centralne banke Britanije, Kine, Kanade, Švedske i Švajcarske, kao i Evropska centralna banka, zajednički su smanjile osnovne kamatne stope. Ali mnoge evropske banke sprovele su mere samostalno, a ne preko Evropske unije. Pol Kedroski kaže da to pokazuje da Evropska unija nije sposobna da brzo reaguje na ovakve probleme.

"Zemlje koje su najneposrednije bile ugrožene kolapsom bankarskog sistema - Grčka, delimično Nemačka, Island i Irska - preduzele su nezavisne akcije jer su smatrale da ne mogu da čekaju na jedinstveni odgovor," kaže Kedroski.

Drugi ekonomisti iznose gledište da su evropske vlade delovale brzo i da će poverenje bankara biti obnovljeno. Samim bankarima širom Evrope sada ostaje samo da se nadaju da će smeli potezi njihovih vlada zaista uroditi plodom.

XS
SM
MD
LG