Linkovi

Usponi i padovi na američkoj berzi, finansijski lideri se okupljaju na samitu u Vašingtonu


Indeksi na američkoj berzi pali su za čitavih šest procenata, usled zabrinutosti investitora zbog blokiranog kreditnog tržišta i moguće recesije. Medjutim, u današnjoj trgovini gubici su smanjeni, a u nekim slučajevima se pretvorili i u profit. Uprkos obaranju kamatnih stopa i usvajanju plana za spasavanje, ekonomski stručnjaci i dalje pokušavaju da nađu način da spreče drastičan pad akcija na tržištu, koje je, kako pojedini analitičari ističu, već doživelo krah.

"Kada više ne postoji nada i ljudi kažu da ih ne interesuje cijena i da samo žele da prodaju, što je ono što me ubija. Tako se dotiče dno," kaže trgovac Art Kešin.

Predsjednik Džordž Buš ponovo je danas pokušao da ubedi američki narod da ima poverenja u poteze administracije.

"Sjedinjene Države deluju. I nastavićemo da delujemo kako bi rešili krizu i povratili stabilnost na naša tržišta."

Predsednik Buš je poslednjih dana desetak puta govorio u javnosti o finansijskoj krizi. U većini tih slučajeva vrednost akcija je pala, što se dogodilo i ovog puta. O rešavanju globalne finansijske krize danas su u Vašingtonu razgovarali i ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica grupe 24. Na sastanku, kome su prisustvovali direktor Međunarodnog monetarnog fonda i predsednik Svetske banke, između ostalog se raspravljalo o uticaju kreditnog kolapsa i tržišnih previranja. U američkoj prestonici sastali su se i lideri G-7, koji će o globalnoj ekonomskoj krizi sutra u Beloj kući razgovarati sa američkim predsednikom.

Vrednost akcija na evropskim tržištima u međuvremenu je pala na najniži nivo od 2003. godine.

Berze i Austriji i Rusiji su jednostavno zatvorene, dok islandska vlada ne može da garantuje stranim investitorima da će ikada videti svoj novac. Čak i američki najveći saveznici, poput Velike Britanije koja ubrizgava stotine milijardi dolara u bankarski sistem, za krizu okrivljuju Sjedinjene Države.

Španski premijer Hose Luis Zapatero je zatražio održavanje hitnog sastanka lidera 15 zemalja koje koriste evro.

"Reč je krizi međunarodnog finansijskog sistema, koju karakteriše veliki gubitak poverenja u sposobnost kreditnog tržišta da podrži aktivnosti kompanija i potrebe porodica. Zatražio sam od francuskog predsednika da organizuje hitan sastanak šefova država i vlada evro grupe kako bi se definisala čvrsta, koordinisana akcija u svim zemljama u evro-zoni."

Evropski lideri okupiće se u nedelju u Parizu kako bi izradili zajednički plan za rešavanje finansijske krize.

Berzanski indeksi na azijskim tržištima takođe su pali, japanski NIKEI čak za 9, 6 odsto. Postoji nada da će globalno snižavanje kamatnih stopa povećati potrošnju širom sveta, ali je, kako ističu finansijski stručnjaci, za to potrebno vreme. Mnogi ističu da je svetska ekonomija već u recesiji. Njemačka kompanija BMW saopštila je da će proizvesti mnogo manje autmobila, koja neće biti izvezena u Sjedinjene Države, već u Kinu i Rusiju. I cena sirove nafte pala je na najniži nivo tokom ove godine. Barel se prodavao za manje od 83 dolara.

XS
SM
MD
LG