Linkovi

Lin: MMF nije igrao nikakvu ulogu u danima koji su prethodili krizi


Johanes Lin, viši ekonomski savetnik u Institutu Brukings i bivši potpredsednik Svetske Banke predviđa osnivanje nove globalne finansijske institucije, slične Međunarodnom monetarnom fondu, radi suzbijanja budućih svetskih finansijskih kriza.

Bivši visoki zvaničnik Svetske banke kaže da je u poslednjih nekoliko godina popustila finansijska kontrola ne samo na nivou pojedinačnih zemalja nego i na globalnom nivou. Međunarodni monetarni fond je institucija najpogodnija da preraste u strukturu koja bi vodila računa o globalnim finansijskim kretanjima, smatra Lin.

«Kako smo videli, Međunarodni monetarni fond ovog puta nije igrao nikakvu ulogu u danima koji su prethodili krizi, niti posle toga. Svima je, u međuvremenu, postalo jasno da nam je potrebna snažna globalna institucija koja bi koordinisala mere u vreme finansijskih kriza globalnih razmera. Mislim da će na skorašnjim godišnjim sastancima Svetske banke i MMF-a, a posebno nakon izbora nove američke administracije, krenuti ozbiljan razgovor o tome kako da se Međunarodni monetarni fond ojača.»

Naš sagovornik takođe predviđa da su zapadne zemlje spremne da prošire članstvo G-7, odnosno kluba industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, radi efikasnijeg rešavanja globalnih pitanja, poput nestašice energenata ili globalnog zagrevanja.

«Drugo potreban je mnogo ozbiljniji razgovor o tome kako proširiti G-7 i G–8, koje su postale preuski forumi za rešavanje krupnih svetskih pitanja. Grupa-7 održava sastanke na ministarskom nivou, i bavi se isključivo finansijskim sektorom. Grupa-8, u koju je uključena Rusija, održava sastanke na najvišem nivou i razmatra niz drugih pitanja, kao što su globalno zagrevanje i problemi energetskih rezervi. Međutim, u toj grupi ne učestvuju druge velike svetske ekonomije, kao što su Kina, Indija, Brazil i još neke. Njihovo učešće je neophodno za rešavanje najvažnijih globalnih problema.»

Lin dodaje da je sada najvažnije da vodeće ekonomije sveta kolektivnim merama spreče da globalna finansijska kriza ne preraste u globalni ekonomski kolaps. Ogromna dodatna likvidna sredstva koji su američki poreznici ubacili u cirkulaciju trebalo bi da smanje nestašicu kredita neophodnih za održavanje proizvodnje, trgovine i usluga u Sjedinjenim Državama, navodi Lin.

«Ukoliko povećanje likvidnosti uspe, sprečićemo da kriza u finansijskom sektoru pređu u realnu ekonomiju. To je oštrica noža na kojoj se sada nalazimo. Ako mere budu uspešne izbeći će se mnogo veći problemi, koji bi mogli da dovedu do ekonomske depresije.»

Godišnji sastanci Svetske banke i MMF-a počinju 13. oktobra u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG