Linkovi

Vlada Crne Gore jednoglasno priznala nezavisnost Kosova


Crna Gora priznala je večeras nezavisnost Kosova, saopštio je nakon sjednice Vlade ministar inostranih poslova Milan Roćen. On je rekao da će kosovsko rukovodstvo večeras biti obaviješteno o odluci Vlade.

„Vlada Crne Gore jednoglasno je donijela odluku o priznanju Republike Kosovo. Ova odluka donešena je u skladu sa ustavnom nadležnošću Vlade da odlučuje o priznanju drugih država''.

Roćen je rekao i da je usvojen tekst zajedničke izjave vlada Crne Gore i Makedonije o istovremenom priznanju Kosova, kao i da je zvanična Podgorica u stalnoj komunikaciji sa Skopljem

Upitan da li očekuje oštre reakcije Srbije nakon priznanja Kosova, Roćen je kazao da je crnogorska vlast posljednjih dana imala intenzivnu komunikaciju sa srpskim kolegama o toj temi i da će, bez obzira na „povišenu političku temperaturu" i retoriku iznesenu posljednjih dana, Srbija ispoljiti odgovorno ponašanje.

„Vjerujem da će se Srbija ponašati racionalno i pragmatično iz sopstvenih interesa, pošto dijelimo zajedničke strateške evropske ciljeve. Razvoj dobrosusjedskih odnosa je osnov za sve zemlje regiona koje imaju te ciljeve, pa i za Crnu Goru i Srbiju", naveo je on.

Roćen tvrdi da Crna Gora neće učiniti ništa što bi na bilo koji način ugrozilo odnose sa Srbijom, kao i da će nastaviti sa politikom „strpljenja, smirenosti, racionalnosti koje je ispoljila mnogo puta".

''Ništa nismo uradili iza leđa Srbije. Državni vrh Srbije znao je da ćemo mi to uraditi danas. Uradili smo to i formalno. Crnogorska vlast željela je da obavijesti rukovodstvo Srbije da ne bi od novinara saznavalo kakvu će odluku donijeti Vlada Crne Gore".

Upitan šta je Crnu Goru motivisalo da prizna Kosovo kada je juče na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala inicijativu Srbije da se od Međunarodnog suda pravde traži savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, on je rekao da je Crna Gora podržala inicijativu iz poštovanja vanrednih napora Srbije da obezbijedi njenu prohodnost na Skupštini.

„Odlukom Suda se ništa ne prejudicira, niti se išta sugeriše članicama UN da priznaju ili ne nezavisnost Kosova prije nego se ta instanca oglasi", kazao je Roćen, navodeći da je Crna Gora priznala Kosovo radi svog dobra i vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

On je, komentarišući najave iz Srpske narodne stranke o organizovanju protesta, kazao da je to njihovo legalno i legitimno pravo da ispolje stavove o veoma značajnim pitanjima.

Crnogorski premijer Milo Đukanović prethodno nije prihvatio predlog opozicionih stranka da se Vlada danas ne izjašnjava o priznanju Kosova. Lideri opozicije su, nakon sastanka sa Đukanovićem, kazali da nisu uspjeli da ubijede Vladu Crne Gore da ne prizna nezavisnost Kosova.

Predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić rekao je da je sada sve u rukama naroda:

"Konsultovaćemo narod i on će nam pomoći da većinska volja građana Crne Gore bude konstatovana i po ovom pitanju".

Mandić je rekao da je Đukanoviću prenio razloge zbog kojih Crna Gora ne treba da se miješa u unutrašnje stvari Srbije, ali da ih premijer nije prihvatio.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da će odluka zvanične Podgorice da prizna nezavisnost Kosova pogoršati odnose sa Srbijom i intenzivirati podjele i političke tenzije u Crnoj Gori:

"Pitanje je da li ova odluka donosi korist Crnoj Gori, ali je sigurno da nanosi štetu Srbiji".

Stabilnost u regionu će, nakon crnogorskog priznanja Kosova, biti ojačana, a Crna Gora i Kosovo će dobro sarađivati, ocijenjeno je večeras u Albanskoj alternativi i Demokratskom savezu.Funkcioner AA Vaselj Siništaj smatra da će i Crna Gora i Srbija imati benefite od nezavisnosti Kosova.

''Poboljšaće se stabilnost i regiona, prije svega, a doprinijeće i stabilnosti u novim strukturama Srbije da i one, koliko je sjutra, urade nešto slično i ozvaniče realno stanje''.

XS
SM
MD
LG