Linkovi

Centralne banke snizile kamatne stope u okviru akcije sprečavanja globalne recesije


Centralne banke širom svijeta snizile su osnovne kamatne stope u okviru koordinisane akcije sprječavanja globalne recesije. Taj potez je uslijedio nakon što je Međunarodni monetarni fond saopštio da se svetska ekonomija suočava sa najopasnijim šokom na finansijskim tržištima od 1930-tih godina. Američke federalne rezerve saopštile su da su spustile ključnu kamatnu stopu za pola procenta na 1.5 odsto zbog slabljenja ekonomske aktivnosti i manje prijetnje od inflacije.

Manje od sedmicu nakon što je Kongres odobrio 700 milijardi dolara vrijedan pan za oporavak posustale ekonomije, federalne rezerve odlučile su da snize osnovnu kamaptnu stopu za pola procenta, kako bi podstakle povećanu potrošnju i povratile povjerenje potrošača koje je na izuzetno niskom nivou zbog tekuće finansijske krize.

Najnoviji potez federalnih rezervi podstakao je centralne banke širom svijeta da urade isto, dok se nastavlja pad akcija na svjetskim tržištima. Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda danas su u Vašingtonu iznijeli sumorne ekonomske podatke.

"Naša najbolja prognoza u ovom trenutku je da će svjetski rast biti oko 3 odsto. Predviđamo da će rast u razvijenim zemljama biti blizu nule ili čak negativan do najmanje sredine naredne godine.

"Gordon Braun: Preduzimanjem ovakve koordinisane akcije i pozivom svijetu da uradi isto, vjerujem da možemo da stabilizujemo naš bankarski sistem što je ključno za budućnost. To, u kombinaciji sa makroekonomskom akcijom i snižavanjem kamatne stope, predstavlja važnu poruku svijetu da ćemo uraditi sve što možemo kako bi osigurali napredak naše ekonomije.


Plan britanskih zvaničnika naišao je međutim na kritike pojedinih poslanika.

"Čak i ukoliko stabilizuje sistem, omogućiće povratak špekulantskog bankraskog poslovanja."


Primjer Britanije mogla bi da slijedi i Italija.

"Očekujem da će italijanska vlada imati plan za spasavanje banaka sličan onom u Velikoj Britaniji."

Island se u međuvremenu i dalje suočava sa bankrotstvom, a krizu dodatno pogoršava najava britanske vlade da će tužiti vlasti te zemlje zbog izgubljenih štednih uloga britanskih građana u islandskim bankama. Berze u Rusiji i danas bile zatvorene, a situacija nije mnogo bolja ni na ostalim svjetskim tržištima. Ključni japanski indeks NIKEI zabilježio je najveći pad u posljednjih 21 godinu, dok je berza u Saudijskoj Arabiji, najveća u arapskom svijetu, izgubila 40 odsto vrijednosti ove godine.

XS
SM
MD
LG