Linkovi

Centralne banke širom sveta smanjuju osnovne kamatne stope kako bi podstakle ekonomiju


Centralne banke širom sveta smanjuju ključne kamatne stope u koordinisanom nastojanju da osujete globalnu recesiju.

U medjuvremenu, Medjunarodni monetarni fond je saopštio da svetska ekonomija ulazi u «veliki silazni period» i da je suočena sa «najopasnijim finansijskim šokom od 30-tih godina» prošlog veka.

Američka centralna banka je rano jutros smanjila osnovnu kamatnu stopu za pola procenta, i ona sada iznosi svega jedan i po procenat. Funkcioneri Bele kuće nazvali su taj potez «važnim i od pomoći». Američka centralna banka saopštila je da je stopa smanjena zbog značajnog pada ekonomskih aktivnosti i smanjivanja opasnosti od inflacije. Evropska centralna banka i centralne banke Britanije, Kanade, Švajcarske, Švedske i Kine, takodje su smanjile osnovne kamatne stope.

Funkcioneri se nadaju da će ta smanjenje interesnih stopa pomoći da se banke umire, nastave da pozajmljuju novac i tako ublaže kreditnu krizu koja otežava rad poslovnim firmama.

Vrednosti vodećih indeksa deonica su u proteklim danima drastično pale na mnogim berzama. Nakon saopštenja o smanjenju kamatnih stopa, na evropskim berzama zabeležene su snažne oscilacije između kupovine i prodaje. Američki berzanski indeksi oštro su pali po otvaranju berze, ali su kasnije takodje zabeležene oscilacije u kupovini i prodaji akcija.

XS
SM
MD
LG