Linkovi

Američka Javna televizijska mreža proširuje svoj program svetskih vesti


Američka javna televizijska mreža počela je da emituje nov političkoinformativni program sa ciljem da se svetske vesti predstave američkim gledaocima na zanimljiv i relevantan način.

Poznato je da Amerikancima stoji na raspolaganju mnoštvo televizijskih kanala. Manji broj njih emituje se i prima putem antena, dok se mnogo više kanala emituje kablovskim ili satelitskim putem. Državna televizija ne postoji - svi kanali su u vlasništvu privatnih lica, kompanija ili lokalnih vlasti. Većinom se izdržavaju od prodaje reklama.

U tom mnoštvu programa postoji poseban kanal zvani Javna televizijska mreža, koji sačinjava veliki broj nezavisnih lokalnih televizijskih stanica učlanjenih u zajedničku mrežu. Te stanice izdržavaju se od dobrovoljnih priloga poslovnih firmi i pojedinaca, ali zadržavaju potpunu uredničku samostalnost. Međusobno razmenjuju programe i takmiče se u proizvodnji kvalitetnih sadržaja, pa se redovno rangiraju među najbolje.

Autori novog programa Javne televizijske mreže pod nazivom Worldfocus kažu da na američkoj televiziji ima premalo vesti iz sveta, a ono što se emituje često je uprošćeno i nedovoljno objašnjeno američkim gledaocima. Izvršni producent tog programa, Mark Rouzenvaser, kaže da želi da pokaže Amerikancima kako međunarodni događaji utiču na njihove živote i da će se u tome oslanjati na veliku mrežu svetskih organizacija i pojedinaca koji se bave prikupljanjem i emitovanjem vesti.

"Imamo producente-saradnike na Bliskom istoku, na Tajvanu, u Brazilu, Africi... Uz pomoć saradnika iz sveta verujemo da ćemo lako moći da prevaziđemo tipično fokusiranje na dve ili tri najkrupnije vesti i proširimo to na razne druge događaje."

Pod tim Rouzenvaser podrazumeva sve najvažnije svetske vesti i trendove, analize i duže izveštaje. On smatra de će Amerikanci biti više zainteresovani za strane vesti ako im se predstavi kako su one povezane sa njihovim životima.

Međutim, menadžer za međunarodne programe televizijskog kanala Umetnost i zabava, Džefri Megrou, ne slaže se sa njim. On kaže da Amerikanci žele kratke i jasne vesti.

"Ljudi u Americi najčešće žele da vesti budu kratke i sa kratkim izjavama. Kako će ovakve vesti privući ljude čiji životi su do kraja ispunjeni i koji nemaju vremena ni za domaće vesti, a kamoli za strane? Mislim da će o događajima u inostranstvu koji utiču na njihove živote saznavati i od komercijalnih televizijskih kanala.

Analitičar programa Worldfocus, Ričard Has, kaže da program počinje da se emituje u trenutku kada je potreba da Amerikanci počnu da obraćaju pažnju na ono što se događa u svetu veća nego ikada.

"Ovaj šou neće biti obična emisija vesti. To nije njegova funkcija. To neće biti vesti ukratko. U njoj će biti mnogo više analiza o pozadinama vesti. Izabraćemo nekoliko najvažnijih vesti i pokušati da ih prikažemo dubinski."

Izvršni producent Mark Rouzenvaser dodaje da će program Worldfocus biti prisutan i na Internetu i da će pokušati da se na interaktivan način poveže sa ljudima van Amerike.

"Pozivaćemo ljude preko Interneta da nam šalju svoje priloge o tome šta misle o nečemu što se događa u njihovom delu sveta ili nečemu što se događa u Americi, o čemu bi mogli da nam pošalju video blog. To ćemo povremeno ubacivati u naš program."

Rouzenvaser kaže da je ovaj novi polučasovni program već osigurao prikazivanje na osam od deset najvažnijih stanica u okviru Javne televizijske mreže, a dve od tih stanica u Njujorku emitovaće ga dva puta u toku večeri.

XS
SM
MD
LG