Linkovi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas glasa o predlogu Beograda


Generalna skupština UN razmatra danas nacrt rezolucije Srbije u kojoj se traži da Međunarodni sud pravde oceni da li je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom.
U nacrtu rezolucije koji je predložila Srbija, od Međunarodnog suda pravde se traži da odgovori na pitanje "da li je nezavisnost Kosova koju su jednostrano proglasile privremene institucije samouprave u skladu s međunarodnim pravom".

Da bi predlog Beograda bio usvojen potrebno je da se za njega izjasne predstavnici većine članica koje učestvuju u glasanju.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić će na zasedanju Generalne skupstine UN obrazložiti predlog Srbije, a posle rasprave uslediće glasanje. Ako predlog Beograda bude usvojen, zahtev koji se upućuje Međunarodnom sudu pravde postaje zahtev Generalne skupštine UN, a kako će biti formulisano pitanje, zavisiće od toga da li će u raspravi biti predloženi i usvojeni amandmani.

Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri. Na ocenu tog suda može se čekati i više godina, a njegove odluke nisu obavezujuće.

XS
SM
MD
LG