Linkovi

72 žrtve zemljotresa u Kirgistanu, 30 poginulih na Tibetu


Najmanje 72 osobe su poginule, a više od stotinu je povredjeno u snažnom zemljotresu na jugu Kirgistana u kome je potpuno uništeno selo Nura, saopštilo je ministarstvo za vanredne situacije te zemlje, dodajući da spasilačke ekipe tragaju za žrtvama.

Prema merenjima američkog Geološkog društva, jačina zemljotresa iznosila je 6,6 stepeni Rihterove skale. Potres se dogodio u noći izmedju nedelje i ponedeljka. Predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev će u utorak posetiti pogodjeno područje, u blizini granice sa Kinom, dok je Rusija obećala da će uputiti humanitarnu pomoć i šatore u Kirgistan.

Još jedan snažan zemljotres, jačine blizu šest stepeni Rihterove skale, pogodio je centralni deo Avganistana. Zvaničnici kažu da je epicentar potresa bio oko 70 kilometara jugoistočno od prestonice Kabula a još nema podataka o žrtvama.

U medjuvremenu, kineska državna novinska agencija Šinhua javila je da je najmanje 30 osoba izgubilo život u snažnom zemljotresu na Tibetu. Zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, pogodio je oblast nadomak tibetanske prestonice Lase, a usledili su i manji naknadni potresi. Veliki broj kuća srušen je u okrugu Damsung, gde živi oko 42,000 ljudi. Vlasti su uputile vojsku i lekare kako bi spasili ljude zatrpane pod ruševinama kuća. Sinhua javlja da se zemljotres osetio i u samoj Lasi, ali da nema vidljivih znakova oštećenja zgrada ili istorijskih lokaliteta.

XS
SM
MD
LG