Linkovi

Lideri glavnih evropskih ekonomija pokušavaju da spreče udarac ekonomske krize


Lideri glavnih evropskih ekonomija su se dogovorili da sve pokušaju da spreče da 27-očlana Evropska unija pretrpi udarac velike ekonomske krize. Novinar Glasa Amerike Liza Brajant izveštava o specijalnom samitu koji je održan u Parizu.

Lideri Nemačke, Francuske, Italije i Britanije su se dogovorili da potpišu zvanični sporazum o pomoći finansijskom bankarskom sektoru, koji je pod udarom svetske finansijske krize. Francuski predsednik Nikola Sarkozi – čija zemlja predsedava Evropskom unijom i koji je organizovao ovaj skup – saopštio je da su se lideri dogovorili i o dodatnim tačkama.

Predsednik Sarkozi je objasnio da će zemlje rešavati krizu usaglašeno sa ostalim zemljama i da će tražiti da regulatori Evropske unije budu fleksibilni u regulisanju poslovnog sektora. Takođe je rekao da su se saglasili da direktori kompanija budu odgovorni za poslovne neuspehe. Učesnici su takođe pozvali ostale svetske lidere da se što pre sastanu i dogovore o finansijskoj krizi. Britanski premijer Gordon Braun je izjavio da su se lideri Evropske unije dogovorili da obezbede oko 44 milijarde dolara da pomognu malim firmama da prebrode krizu. On je delovao prilično uverljivo govoreći o bankama.

"Kao što to naše centralne banke već rade, biće obezbeđena likvidnost da bi se očuvali poverenje i stabilnsot. Saglasili smo se da moramo više da učinimo da bismo usaglasili svoje reagovanje u vremenu krize i u interesu stabilnosti."

Skupu u Parizu je prisustvovao i šef evropske Centralne banke, premijer Luksemburga, koji istovremeno predsedava organizacijom Evrozone i Evropskom komisijom.

XS
SM
MD
LG