Linkovi

Dve glavne predsedničke kampanje pojačavaju međusobne napade


Ton je ovog vikenda postao oštriji, kada je republikanska potpredsednička kandidatkinja Sara Pejlin krenula novom linijom napada na Baraka Obamu.

«Naš suparnik je osoba koja smatra da je Amerika dovoljno nesavršena da bi se družio sa teroristima koji su napadali njegovu zemlju.»

Ona je govorila o vezi Baraka Obame sa Vilijemom Ajresom, univerzitetskim profesorom koji je 1960-ih osnovao radikalnu organizaciju pod imenom «Veder andergraund» (Weather Underground). Organizacija je preuzela odgovornost za podmetanje bombi u nekoliko državnih zgrada, u znak protesta tokom Vijetnamskog rata. Ajres nikada nije odbacio te tvrdnje, ali nikada nije osuđen, tako da je započeo akademsku karijeru u Čikagu, koja ga je dovela u kontakt sa Barakom Obamom.

Ajres je pre više od deset godina organizovao prikupljanje kampanjskih priloga kada se Obama kandidovao za senatora države Ilinois, a zajedno su bili i u jednom dobrotvornom odboru. Obama ipak kaže da nikada nisu bili bliski i da bi teško moglo da se kaže da su drugari. Za potpredsedničke kandidate u Sjedinjenim Državama nije neobično da koriste oštru retoriku i omoguće predsedničkim kandidatima da ostanu iznad svađe. I guvernerka Pejlin i demokratski senator Džozef Bajden su to već radili i verovatno će raditi opet. Ali demokratska senatorka Kler Mekaskil iz Misurija, kao gošća informativnog programa televizije «Foks», rekla je da su te konkretne opaske znak da Mekejnova kampanja pokušava da skrene pažnju sa ekonomije.

«Da li oni uistinu misle da će Amerika da pomisli da se Barak Obama druži sa teroristima? To što je taj čovek činio, Barak Obama je osudio. I uzgred rečeno, on je to radio kada je Barak Obama imao 9 godina.»

Međutim, Mekejnove pristalice u Kongresu kažu da republikanski kandidat ima pravo da pokrene pitanje Obaminog karaktera. Republikanski senator Mel Martinez, iz Floride, države koja je jedno od važnih izbornih bojišta, kao gost televizije ABC, izjavio je da su takve strepnje opravdane. On je naglasio da je Obama došao u kontakt sa Ajresom u vreme kada je započinjao svoju političku karijeru.

«Tu se radi o njegovoj proceni i o tome sa kim je bio povezan tokom tih godina pa sve do ove političke kampanje.»

Dan posle izjave Sare Pejlin, Obamina kampanja je objavila novi televizijski oglas u kojem se napada temperament Džona Mekejna i dovodi u pitanje njegovo držanje tokom razmatranja finansijske krize u Kongresu.

«Naš finansijski sistem je u metežu, a Džon Mekejn luta i nema dodir sa ekonomijom. Ne iznenađuje što njegova kampanja hoće da promeni temu!»

Očekuje se da će oglasi oba kandidata da se pojačaju i možda dobiju negativniji ton uoči izbora. Najnovije ankete pokazuju da Obama trenutno vodi, ali analitičari kažu da u kampanji punoj obrta, svašta može da se dogodi od danas do 4. novembra.

XS
SM
MD
LG