Linkovi

Lutovac: Srbija učinila sve što je mogla da ubedi Crnu Goru da ne prizna Kosovo


Srbija je učinila sve što je mogla da prijateljski ubijedi Crnu Goru da ne prizna Kosovo ili barem da bude suzdržana, rekao je srpski ambasador u Podgorici Zoran Lutovac.

Lutovac je kazao da se na osnovu diskusija u crnogorskom parlamentu, kada je usvojena Rezolucija vladajuće koalicije o ubraznju procesa integracija, moglo vidjeti da je Vlada Crne Gore nagovijestila da će priznati nezavisnost Kosova.

Upitan koje će Srbija povući poteze poslije najave crnogorske vlasti da će priznati nezavisnost Kosova, Lutovac je kazao da ostaje da se vidi da li će to biti u najnepovoljnijem trenutku za Beograd, kako to nagovještavaju lideri kosovskih Albanaca i država koje aktivno "prijateljski" ubjeđuju druge zemlje da to učine, ili će to biti kasnije.

"U zavisnostu od toga u kojem trenutku će se to desiti Srbija će pobući odgovarajuće poteze", naveo je Lutovac.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako Crna Gora prizna kosovsku nezavisnost, povući iz Podgorice, kao što je kazao kada je došao diplomatsku misiju, Lutovac je rekao da je to najmanje što Srbija može da uradi.

"U svakom slučaju to neće biti jedina mjera i to je jedino što Srbija može da uradi u ovom slučaju", rekao je Lutovac.

Najava zvanične Podgorice da će priznati nezavisnost Kosova rezultat je prevage ubrazanja pristupa Crne Gore Evropskoj uniji i NATO nad protestima opozicije i eventualnim zaoštravanjem odnosa sa Srbijom, ocijenio je beogradski politički analitičar Dušan Janjić.

On smatra da odnosi Podgorice i Beograd još od crnogorskog referenduma nisu normalizovani.

Janjić je, podgoričkom Radiju Antena M rekao, da je srpski predsjednik Boris Tadić dosta obećavao, ali da je malo uradio da se ti odnosi normalizuju.

XS
SM
MD
LG