Linkovi

Američka svemirska sonda priprema se za drugo proletanje kraj Merkura


U ponedeljak, 6. oktobra, američka svemirska sonda Mesindžer drugi put će proleteti kraj planete Merkur, u okviru priprema za ulazak u trajnu orbitu oko te planete, najbliže suncu. Kontrolori misije u svemirskoj agenciji NASA nestrpljivo očekuju taj događaj koji će im pružiti mogućnost da vide do sada neviđene delove površine Merkura.

Proletanjem kraj Merkura sonda Mesindžer, lansirana 2004. godine, iskoristiće ubrzanje koje joj daje gravitacija te planete kako bi 2011. godine ušla u trajnu orbitu. Ovoga puta Mesindžer će proleteti veoma blizu Merkura, kaže šef navođenja za tu misiju, Danijel O'Šonesi.

"Mesindžer će proleteti na 200 kilometara iznad planete, relativnom brzinom od preko 24 hiljade kilometara na sat. Tokom proleta, svi njegovi instrumenti biće okrenuti ka planeti koju nikada do sada nismo videli iz te blizine," rekao je O'Šonesi.

Naučnici NASE kažu da će sonda izgubiti vezu sa zemljom u trajanju od 17 minuta i da će za to vreme snimiti oko 1200 fotografija kamenite površine Merkura, koje će biti sačuvane u memoriji i kasnije poslate na zemlju. Šon Solomon je glavni naučnik ovog projekta.

"Očekujemo da vidimo dodatne primere geološkoh formacija, karakterističnih boja i oblika, kakve smo viđali do sada," kaže Solomon.

Menadžeri misije ističu da će ovaj prolazak kraj Merkura otkriti 30 odsto površine planete. Zajedno sa snimcima napravljenim tokom januarskog proleta kraj Merkura i snimcima koje jepre 33 godine poslala sonda Mariner, naučnici će imati snimke oko 95 odsto površine te planete. Mesindžer će još jednom proleteti kraj Merkura septembra 2009., pre nego što 2011. bude ušao u trajnu orbitu oko te planete.

XS
SM
MD
LG