Linkovi

Nagoveštaj mogućnosti dobijanja benzina od celuloznih sirovina


Verovatno ste već čuli za etanol i biodizel - tečna goriva koja se dobijaju od biljaka, a ne od nafte. Sirovine iz kojih se dobijaju ta goriva obnovljive su, a njihovo sagorevanje ne doprinosi zagađivanju atmosfere. Naučnici sada pokušavaju da od biljaka dobiju i benzin.

Kako kaže Vilijam Šulc, iz Nacionalne fondacije za nauku, pri Univerzitetu države Mičigen, neka istraživanja nagoveštavaju mogućnost dobijanja benzina od celuloznih sirovina.

"Pokušavamo da iskoristimo drvo topole, jednu vrstu korova, kukuruznu šašu i druge materijale, kako bismo uz pomoć gasifikacije, suve destilacije i drugih vrsta razlaganja dobili osnovu za zeleni benzin."

Tu osnovu predstavljaju molekuli slični onima u sirovoj nafti, koji se prerađuju u benzin. Gasifikacija je najstariji metod, koji se ranije koristio za dobijanje benzina od uglja, ali taj metod je skup i spor. Suva destilacija je efikasnija, a za sirovinu može da se koristi i stari papir. Međutim taj metod daje samo neke sastojke potrebnog gasa. Treći metod, koji razvija kompanija Virent enerdži sistems, koristi šećere koji se lako dobijaju od biljaka. Njen osnivač, Rendi Kortrajt, kaže da se procesom te kompanije dobija benzin bolji od onog na pumpama.

"Analizirali smo naš zeleni benzin, uporedivši ga sa standardnim bezolovnim benzinom. Imamo iste sastojke u njemu, ali naš benzin ima viši oktanski broj.

Brifing o zelenom benzinu, u Nacionalnoj fondaciji za nauku, održan je u sali dekorisanoj biljkama koje bi mogle da postanu izvori energije u 21. veku.

"Ako pogledate neke od biljaka oko vas primetićete da mi pokušavamo da iskoristimo njihove nejestive delove. Ovo su veoma rasprostranjene biljke, koje brzo rastu i od kojih mogu da se dobijaju zeleni benzin, zeleni dizel i zeleno avionsko gorivo."

Ali profesor hemije na Univerzitetu države Masačusets, Džordž Hjuber, kaže da nije dovoljno pronaći metod za pretvaranje biljnih sirovina u benzin. Potrebno je da taj metod bude efikasan i konkurentan metodu dobijanju benzina iz nafte.

"Gorivo je roba. Da bi se ostvario profit, proces njegovog dobijanja mora da bude optimalan i integrisan. Morate da konkurišete nafti, koja se koristi već više od 100 godina. Naftna industrija je razvijena i proces prerade je ekonomičan. Sada moramo da otkrijemo kako da to radimo sa biomasom."

Kao i kod običnog, sagorevanje zelenog benzina proizvodi ugljendioksid - gas koji izaziva efekat staklene bašte. Ali to ne povećava ukupnu količinu ugljendioksida u atmosferi jer se ista količina tog gasa apsorbuje iz atmosfere dok biljka raste. Iako je zeleni benzin još predmet istraživanja, Vilijam Šulc iz Nacionalne fondacije za nauku ističe da se proces zasniva na već postojećim tehnologijama. Paralelno sa traganjem za ekonomičnim procesom dobijanja zelenog benzina traju eksperimenti sa biljkama specijalno odgajenim za preradu u gorivo. Očekuje se da će za to moći da se koriste kako industrijske biljke tako i neke vrste korova.

XS
SM
MD
LG