Linkovi

Potpredsednički kandidati raspravljali o spoljnoj politici i ekonomiji


Republikanka Sara Pejlin i Demokrat Džo Bajden raspravljali su o spoljnoj politici i ekonomiji, u jedinoj potpredsedničkoj debati na izborima 2008. Guvernerka Aljaske Pejlin , nije dozvolila da je pokoleba iskusni senator Bajden, u debati koja je pobudila veliko interesovanje.

Veći deo devedesetominutne debate, guvernerka Pejlin i senator Bajden svoje kritike su koncentrisali na predsedničke kandidate protivničke strane. Pejlin je kritikovala stav demokratskog kandidata Baraka Obame o Iraku, a posebno njegovo obećanje da će povući sve borbene jedinice iz te zemlje u prvih 16 meseci svog mandata, uz konsultacije sa komandantima na terenu.

«Vaš plan je bela zastava predaje u Iraku, a sigurno nije nešto što naši vojnici žele da čuju danas, to je sigurno.»

Bajden je izjavio da je Obama rešen da okonča nepopularni rat, za razliku od republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna.

«Za Džona Mekejna, kraj ovog rata nije na vidiku. To je suštinska razlika – mi ćemo okončati ovaj rat.»

Rat u Iraku je direktno uticao na porodice oba potpredsednička kandidata. Sin guvernerke Pejlin, Trek, koji je vojnik, prošlog meseca je poslat u Irak, dok sin senatora Bajdena Bo kreće za Irak u petak, kao član Nacionalne garde.

Kada je reč o još jednom važnom spoljnopolitičkom pitanju, Pejlinova je optužila Obamu da želi da se sastane sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom bez preduslova.

«Takav pristup jednog predsedničkog kandidata je više od naivnog, više od lošeg rasudjivanja. Takva izjava je direktno opasna.»

Bajden je odgovorio.

«On nije rekao da će sesti sa Ahmadinedžadom. Iznenadjuje me da Džon Mekejn ne zna da Ahmadinedžad ne kontroliše bezbednosni aparat u Iranu. Verske vodje kontrolišu bezbednost.»

Bajden je nagovestio da Mekejn nije u toku sa problemima običnih Amerikanaca jer je u trenutku izbijanja finansijske krize izjavio da su osnove ekonomije snažne. Sara Pejlin je odgovorila da je njen predsednički kandidat mislio na snažnu američku radnu snagu. Ona je navela da bi Obama povećao poreze običnim gradjanima i vlasnicima manjih biznisa. Obama je izjavio da bi smanjio poreze za srednju klasu, i povećao ih samo za one koji zaradjuju više od 250.000 dolara.

Sara Pejlin, koja je u nekoliko ranijih intervjua delovala nesigurno, sinoć je bila samouverena, i često zvučala kao obična gradjanka a ne političarka. Ona je izjavila da je Mekejn kandidat koji ima najbolje kvalifikacije da sprovede promene jer je u prošlosti dokazao da samostalno donosi odluke, i spreman je da se suprotstavi svojoj stranci ako je to potrebno. Bajden je odgovorio da Mekejn nije bio nezavistan političar ni o jednom pitanju koje je važno za obične gradjane.

XS
SM
MD
LG