Linkovi

Guvernerka Sara Pejlin i senator Džo Bajden suočili se u jedinoj potpredsedničkoj debati


Američki potpredsednički kandidati – Republikanka Sara Pejlin i Demokrata Džo Bajden sukobili su se u vezi sa ekonomijom i Irakom u njihovoj jedinoj zakazanoj debati. Trenutna ekonomska kriza bila je u centru pažnje prvog dela dugo očekivane devedesetominutne debate, održane u Sent Luisu u Misuriju.

Pejlin je istakla da u svojoj biografiji ima dugu tradiciju reforme i smanjenja poreza kao bivša gradonačelnica Vasile, i aktuelna guvernerka Aljaske. Ona je opisala republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna kao reformatora koji samostalno donosi odluke. Medjutim, Bajden je istakao da je Mekejn pre dve nedelje pokazao da nema sluha za probleme američkog društva kada je ocenio da su osnove američke ekonomije snažne.

Kada je reč o spoljnoj politici, Pejlinova je izjavila da bi Demokrate “zamahale belom zastavom” ako bi odredile rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Bajden je istakao da je Mekejn “duboko grešio” kada je reč o vođenju rata u Iraku, dok je Obama bio u pravu što se protivio tom konfliktu.

Pejlinova i Bajden su se oštro sukobili u vezi sa ulogom potpredsednika, i ulogom koju je igrao aktuelni potpredsednik Dik Čejni. Sara Pejlin kaže da se slaže sa Čejnijevom pozicijom da potpredsednik treba da bude fleksibilan u izvršnim i zakonodavnim pitanjima.

Ona je rekla da se raduje mogućnosti da predsedava američkim Senatom, što je dužnost potpredsednika SAD, i da će podržavati politiku Mekejnove administracije. Takođe je izjavila da bi volela da predvodi nekoliko inicijativa nove administracije, uključujući potragu za izvorima energije koji bi Ameriku učinili manje zavisnom od strane nafte, reformu vlade i pomoć porodicama sa decom sa specijalnim potrebama.

Bajden je izjavio da smatra da je Čejni “najopasniji potpredsednik u američkoj istoriji” i dodao da je Čejni pokušavao da poveća moć izvršne grane vlasti. Bajden je takođe istakao da je jedino ovlašćenje potpredsednika u zakonodavnoj grani vlasti da glasa u Senatu, u slučaju da je njegov glas presudan.

Pejlin je relativna novopridošlica na američkoj političkoj sceni. Guvernerka Aljaske izazvala je simpatije stranačkih konzervativaca kada ju je senator Mekejn izabrao za svog potpredsedničkog kandidata, ali kritičari dovode u pitanje da li guvernerka koja služi svoj prvi mandat ima dovoljno iskustva da eventualno postane predsednica SAD.

Bajden ima više od tri decenije iskustva u Vašingtonu. Međutim, senator iz Delavera je sklon verbalnim gafovima, a nedavno je u jednom intervjuu pogrešno naveo činjenice iz američke istorije.

Nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Obama u značajnoj prednosti u odnosu na Mekejna. Najmanje tri nezavisne nacionalne ankete pokazuju da Obama vodi sa sedam do devet procenata u odnosu na republikanskog senatora.

XS
SM
MD
LG