Linkovi

Sara Pejlin nedavno razgovarala sa nekoliko svetskih lidera


Potpredsednička kandidatkinja Republikanskle stranke Sara Pejlin, nedavno je razgovarala u Njujorku sa nekoliko svetskih lidera. Njoj se upućuju kritike zbog nedostaka iskustva u inostranoj politici i ističe se da se do tih susreta u Njujorku, nikada nije sastala sa šefom neke strane države. Koliko takve primedbe mogu da utiču na predsedničku kampanju?

Sara Pejlin je bila gradonačelnica gradića od osam hiljada stanovnika i potom guvernerka Aljaske. Ona je malo putovala u inostranstvo, ali je protekle nedelje razgovarala sa liderima nekih od najproblematičnijih zemalja u svetu. Teme razgovora su bila aktuelna globalna pitanja, kaže Stiven Vejn, analitičar sa Džordžtaunskog univerziteta.

«Sara Pejlin mora da pokaže da ima predsedničke kvalitete, a direktno opštenje sa stranim liderima je svakako jedan od njih. A to što je u stanju da ode i upozna se sa njima i što je oni primaju i razgovaraju sa njom, daje joj veću uverljivost», kaže Stiven Vejn.

Ona se najpre sastala sa predsednikom Kolumbije Alvarom Uribeom i avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. U Azijskom udruženju u Njujorku, Karzai se pohvalno izrazio o tom susretu.

«Smatram da je veoma sposobna. Postavila je prava pitanja o Avganistanu. Bila je zabrinuta i pitala je kako bi mogla da pomogne. Veoma sam zadovoljan sastankom», rekao je Karzai.

U Njujorku, Sara Pejlin se sastala i sa bivšim američkim državnim sekretarom, Henrijem Kisindžerom, sa kojim je razgovarala o Kini, Iranu i Rusiji. Potom se pridružila predsedničkom kandidatu Džonu Mekejnu na sastanku sa liderima Gruzije i Ukrajine i potom se odvojeno sastala sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem. Svaki sastanak je počeo poziranjem za fotoreportere i kamermane. Novinari su bili prisutni, ali im nije dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Demokrate kritikuju republikansku kandidatkinju zbog nedostatka iskustva u inostranoj politici i tvrde da je to lišava sposobnosti da razume dužnosti funkcije, koja bi trebalo da se podrazumeva. Čak i pojedini republikanci izražavaju zabrinutost zbog njenog nedostatka iskustva na medjunarodnoj sceni, po čemu je, kako kažu, sasvim suprotna Mekejnu. Stiven Vejn smatra da ona ne može da se poredi sa demokratskim kandidataom za potpredsednika Džozefom Bajdenom, predsednikom senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom.

«Ona se trudi da pokaže da poseduje znanje i određenu političku osetljivost. Ali ako morate da učite o inostranoj politici šest nedelja pre izbora i onda da posle 77 dana u određenim okolnostima postanete predsednik, ne mislim da je to uistinu dovoljno za bilo koju osobu», kaže Vejn.

Spremna ili ne, Sara Pejlin će biti na velikom testu u pogledu svoje spremnosti i poznavanja inostrane politike – u prvoj i jedinoj potpredsedničkoj debati sa svojim demokratskim suparnikom Džozefom Bajdenom.

XS
SM
MD
LG