Linkovi

Usvajanje plana podstaklo cene akcija na evropskim berzama


Usvajanje izmenjenog plana za spasavanje američkog finansijskog sektora u Senatu podstaklo je od jutros cene akcija na evropskim berzama, kao i dolar. U Aziji su medjutim tržišta u padu, zbog bojazni oko stanja globalne ekonomije, kao i neizvesnosti oko konačnog usvajanja 700 milijardi dolara teškog paketa koji treba da prodje i Predstavnički dom Kongresa. U centru pažnje u Evropi su kamate, o kojima će kasnije danas odlučivati Evropska centralna banka.

Očekuje se da ECB zadrži ključnu kamatu na 4,25 odsto a tržište više interesuju njeni pogledi na globalnu finansijsku krizu, koja se širi na Evropu. Nakon što je Senat usvojio spasilački plan sa nekim izmenama, o njemu treba da se izjasni i Predstavnički dom, kako se navodi u petak, koji ga je, u prvoj verziji, odbacio prethodnog vikenda i time izazvao znatan pad akcija na tržištu SAD ali i širom sveta. U Evropi se računa na usvajanje paketa i indeks FTSEurofirst 300 najkvalitetnijih evropskih akcija danas je u rastu od procenat a najveći dobitnici su banke.

Azijska tržišta su ostala u "crvenom" i indeks Nikkei je pao 1,9 odsto, na trogodišnji minimum, dok je širi indeks Topix skliznuo 2,2 odsto, na najniži nivo od oktobra 2004. Indeks azijsko-pacifičkih akcija isključujući japanske MSCI pao je 1,2 odsto, akcije na berzama u Južnoj Koreji, Hongkongu, Singapuru i Tajvanu izgubile su po više od procenat a australijske 0,6 odsto. Na deviznim tržištima potez Senata pogurao je dolar koji je ojačao na maksimum za godinu dana prema evru.

XS
SM
MD
LG