Linkovi

SAD: Sara Pejlin i Džo Bajden večeras na potpredsedničkoj debati


Republikanka Sara Pejlin i demokrata Džo Bajden večeras će se suočiti na svojoj prvoj i jedinoj potpredsedničkoj debati u Sent Luisu, u saveznoj državi Mizuri. Birače će posebno zanimati guvernerka Aljakske, Sara Pejlin koja je mnoge u svojoj stranci nadahnula novim entuzijazmom, ali je takodje pokazala izvesnu nesigurnost u nedavnim intervjuima.

U intervjuu koji je ove nedelje prenela TV mreža CBS, voditeljka Keti Kourik je privukla veliku pažnju gledalaca postavljanjem nekoliko pitanja na koja guvernerka Pejlin nije mogla da odgovori.

Na primer, na pitanje voditeljke na koje listove i magazine se oslanja za svakodnevne informacije Sara Pejlin je odgovorila:

«Sve, bilo koje novine.»

Nova anketa mreže ABC i Vašington Posta, objavljena u sredu, pokazuje da šestdeset odsto Amerikanaca sada sumnja u to da je Sara Pejlin kvalifikovana da bude predsednik u slučaju da se Džonu Mekejnu nešto desi, naravno pod pretpostavkom da pobede na ovim izborima. To je znatan pad njene popularnosti u odnosu na početak njene kampanje, kada je dala veliki podstrek kampanji Džona Mekejna. On je početkom nedelje energično branio Saru Pejlin, na sastanku u sedištu dnevnika Di Moin Redžister, u Ajovi.

«Uz dužno poštovanje, ne slažem se sa vašom premisom da ona nema iskustva i znanja. Fundamentalno se ne slažem i ponosan sam na njen dosadašnji rad. Nije slučajno da je ona najpopularniji guverner u Americi.”

Demokratski senator iz Delavera, Džo Bajden, suočen je sa drugačijim izazovima u ovoj debati. On ima višegodišnje iskustvo na planu inostrane politike, stečeno u senatskom Odboru za odnose sa inostranstvom. Medjutim, poznat je po svojim verbalnim ispadima i po tome da predugo govori. Analitičar sa Univerziteta države Virdžinije, Leri Sabato, ovako poredi dvoje potpredsedničkih kandidata:

«Bajden mnogo zna nakon 36 godina u Senatu, ali većina ljudi može da ga sluša u malim dozama, dok je Sara Pejlin veoma prijatna i dopadljiva, ali zna veoma malo, posebno o inostranoj politici.»

U razgovoru sa novinarima Bajden je izjavio:

«Pristupam debati sa pretpostavkom da je osoba sa kojom debatujem isto toliko pametna i oštra, i da zna koliko i ja.»

Nekoliko demokratskih zakonodavaca i stratega podseća da je Sara Pejlin zbilja oštro i impresivno debatovala tokom uspešne kampanje 2006. godine, za izbor guvernera Aljaske. Neki analitičari, poput Lerija Sabata, ukazuju da potpredsedničke debate retko menjaju gledište birača i da će se fokus vrlo brzo vratiti na demokratskog kandidata Baraka Obamu i republikanskog kandidata Džona Mekejna.

XS
SM
MD
LG