Linkovi

Dragan Šutanovac potpisao Sporazum o bezbednosti informacija s NATO


Danas je u sedištu NATO potpisan sporazum vojne alijanse i Vlade Srbije o razmeni poverljivih informacija izmedju dve strane. Dokumenat u svakom slučaju otvara nove vidove saradnje ne samo na političkom već i operativnom nivou.

Genelani sekratar NATO, Jap de Hop Shefer je danas potpisao sporazum sa visokim predstavnicima , kako naglašavaju u sedištu Alijanse, "kooperativne partnerske države". Iako je reč o tehničkom, tipskom sporazumu koji je do sada potpisan od strane značajnog broja država, pored ostalih i Rusije, te medjunarodnih organizacija, poput UN, EU i Evropske organizacije za bezbednost i saradnju, on je za Srbiju značajan jer i u domenu razmene poverljivih informacija postaje bezbednosni partner, što otvara vrata za nove vidove saradnje sa vojnim savezom.

Bezbednosni sporazum ne obavezuje strane potpisnice da razmenjuju informacije, već utvrdjuje načine zaštite, u slučajevima kada se poverljive informacije ustupaju ili primaju. Stupa na snagu odmah, a najavljena je i inicijativa Srbije da se uskoro i otvori kancelarija pri briselskom sedištu NATO.

XS
SM
MD
LG